költekezés

2018.04.03. 17:30

Feléljük a fizetést, tartalékra kevés jut

Havonta közel nyolcvanezer forint egy átlagos család egy főre jutó kiadása. Ennyit költünk magunkra, vagyis élelmiszerekre, energiára, ruhára, kikapcsolódásra, a statisztikai hivatal adatai szerint. Valójában feléljük mindazt, amit egy hónapban megkeresünk.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

– Szerencsések vagyunk, mert nekem is és a férjemnek is van munkája, mondta a paksi Dencs Rita, két kisgyermek anyukája. Viszonylag jó a fizetésünk, így havonta közel ötszázezer forintból gazdálkodunk, családi pótlékkal együtt. Ennek ellenére alig tudunk félretenni. Igaz, van saját lakásunk, mely után fizetjük a hitelt, van kocsink, amit tankolni kell és a gyerekek különórákra járnak. Utoljára ősszel voltunk színházban, Pécsen, ruhát, cipőt is inkább csak a gyerekeknek veszünk. Én sem értem, mire megy el a pénzünk.

A Központi Statisztikai Hivatal a múlt évben mérte fel a háztartások kiadásait. Tolna megyében az egy főre jutó havi átlagos költés 79 ezer forint volt, ami 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Havonta a legtöbbet, egy főre vetítve átlagosan 21,3 ezer forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, 17,2 ezer forintot lakásfenntartásra és háztartási energiára, közel 10 ezer forintot pedig közlekedésre fordított a lakosság. Kultúrára és szórakozásra 4249 forintot költöttek.

Leginkább az élelmiszerekre fordított kiadások növekedtek, fejenként 1581 forinttal. Érdekes adatsor az is, hogy az élelmiszereken belül mit vásároltunk: a legnagyobb arányban húst és húskészítményeket, ezt követi a kenyér, a tej, tejtermék, az összes élelmiszerköltség tizedét költjük zöldségre és 5 százalékát gyümölcsre. A kiadások második legnagyobb szelete a lakásfenntartás. Az erre fordított 17,2 ezer forintos egy főre jutó havi összeg reálértéken 1,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. Ezen belül a legnagyobb havi kiadás, fejenként 11 ezer forinttal a háztartási energia: gázra, elektromos energiára, szilárd tüzelőanyagokra, melegvízre és távhőre költöttek a legtöbbet háztartások.

Gyógyszerre is sokat költöttek, főleg az idősebbek. Maár Ferencné szekszárdi nyugdíjas elmondta, 145 ezer forintot kell beosztania úgy, hogy mindenre jusson. Ebből a pénzből csak a havi gyógyszerköltsége 37 ezer forint. Szerencse, hogy a közelben lakik a lánya és annak a családja. Mindennap ők hoznak neki ebédet.

Szeszesitalokra, dohánytermékekre is sokat költöttünk, fejenként 2729 forintot. Az összes kiadás 3,4 százalékát fordította a lakosság erre, a múlt évinél 5 százalékkal többet.

Lapostévé, mosógép, laptop

Egyre több háztartásban (54 %) van már plazma-, LCD-, illetve LED-televízió, egy évvel korábban 10 százalékkal kevesebb volt. A háztartási nagygépek közül a mosógéppel való ellátottságot mondhatjuk teljesnek. A száz háztartásra jutó automata, félautomata mosógépek száma 85 volt. Szinte minden háztartásban (92 %) megtalálható a mobiltelefon, száz háztartásra 186 darab jut. A háztartások kétharmadában (66%) található számítógép, asztali számítógéppel 41, laptoppal vagy notebookkal 42%-uk rendelkezett, a netbookok és a tabletek azonban kevésbé elterjedtek, előfordulási arányuk 14%-os volt.

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset a múlt év első félévében Tolna megyében havi 193 100 forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában