Süli János

2018.04.14. 20:00

Az eredmény önmagáért beszél

A fontos célokat csak erős szövetségben lehet elérni – vallja Süli János a Tolna megyei 3. választókerület megválasztott országgyűlési képviselője. Ahogy korábban polgármesterként, miniszterként, úgy immár a parlament tagjaként is az atomerőmű-építés és a hozzátartozó térségfejlesztés ügyének élharcosa.

Vida Tünde

A leköszönő kormány utolsó üléséről érkezett Süli János a Tolnai Népújság számára készülő interjúra. Elmondta, a folyamatban lévő ügyeket – ahogy a többi kormánytag is – munkatársaival együtt továbbviszi és előkészíti az átadást-átvételt. Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy búcsúzik, de véget ért a kormány mandátuma, új kormány alakul. Esélyeket latolgatni nem kívánt. Abban maradtak, hogy előbb a választást kell megnyerni, utána elkezdődik a munka, a keretekről majd később születik döntés. Az viszont már biztos, hogy rövidesen átveszi a megbízó levelét Pakson, majd a Parlamentben, mint képviselő, esküt tesz. A munka nem áll meg, hiszen van két munkaszervezet, Paks II. az erőműberuházás előkészítésén dolgozik, a Paksi Ipari Park bázisán alakult Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. pedig a térségfejlesztésen.

– A választási eredmény önmagáért beszél, mind az enyém, mind a Fideszé, világosan meghatározza az irányt az ország és a térség számára is. A választók egyértelművé tették: Magyarország a magyaroké, többek között az energetika területén is. Minden helyzetben azt hangsúlyoztam: nem szabad azokra hallgatni, akik le akarják állítani az új blokkok építését – fogalmazott. Véleménye szerint az erőmű ellenzőinek csattanós választ adott Paks és a választókerület. – Ez lényegében egy népszavazás is volt a régióban az ügy mellett, mert mindenki tudta, hogy mire tettem fel az életemet – jegyezte meg. Azt mondta, ezen túl nyomatékot ad majd a szavainak, hogy mintegy huszonháromezer szavazat áll mögötte. Hozzáfűzte: azzal, hogy a Fidesz meggyőző többséggel nyert, országos szinten is kinyilvánították a választók, hogy az atomerőmű, az atomenergia mellett állnak, hiszen az ellenzék kiemelt kampánytémává tette Paks II-t. – Minden ellenzővel szemben le tudom tenni ezt az érvet az asztalra – húzta alá. Kitért arra is, hogy köszönet illeti azokat, akik részesei voltak ennek a sikernek, elsősorban a választókat, a munkatársait, a segítőket, az aktivistákat, barátait, családját, a választókerület harmincnégy településének polgármesterét.

A kampányidőszak sűrű volt, számos új élményt hozott és persze némi aggodalmat is. Süli János mosolyogva megjegyezte: a választás napja előtt azért izgult, hogy meglegyen a győzelem, utána azon rágódott, hogy miért nem lett még jobb. Mint mondta, a közösségi médiában fel-felbukkanó rosszindulatú kommentekkel nem foglalkozott. Azt sem nézi vissza, amit ő nyilatkozott, mert úgysem tud rajta változtatni, másokén pedig végképp nem. Sok mindenre figyel, de csak azzal foglalkozik, ami pozitívan befolyásolja. Ezeket „eltárolja”, de nem minősíti, csak néha csodálkozik, hogy miket találnak ki. Igaz, ehhez már hozzászokott az erőmű ügye kapcsán. – Ami nem épít, azzal nem kell foglalkozni, mert megbetegít – vélekedett. Azt mondta, itt helyben a kampány normális hangnemben zajlott, senki nem a másik lejáratásával foglalkozott, hanem azokkal az ügyekkel, amelyeket képvisel.

Süli János a kampányüléseken még annak ellenére is pozitív élményekkel gazdagodott, hogy ellenzéki pártok szimpatizánsai, sőt jelöltjei is feltűntek. Úgy értékeli, ez arra is adott lehetőséget, hogy tisztázza a vádakat, félreértéseket. Sokszor az ismerethiány miatt fogalmazódtak meg kérdések. Az pedig különös töltést adott, amikor a fórumon idős hölgyek is odamentek hozzá, hogy arról biztosítsák, rá szavaznak, s várják az újabb találkozást, sőt még pogácsát is sütnek majd. Sok jó példát ismert meg, például a nagyszokolyit, ahol már nagyon jól működik a saját zöldség- és gyümölcstermelés, -feldolgozás, saját piac, amihez hasonlót az erőműépítésre érkezők ellátásában szeretnének alkalmazni. – Nem kell mindig újat kitalálni, csak elővenni régi, működő dolgokat – jegyezte meg ennek kapcsán. Mint mondta, az erőműépítés fenntartható fejlődést biztosít az országnak, a fiataloknak pedig újabb esélyt az itthon boldogulásra. A hozzá kapcsolódó, modell jellegű térségfejlesztés során is erre kívánnak figyelni, lehetőséget akarnak teremteni, hogy a fiatalok lakóhelyükön, vidéken is boldoguljanak. Alapvetően az erőmű is azért épül, hogy hosszú távon fenntartható fejlődést biztosítson az országnak, de nemcsak arra koncentrálnak, hogy az erőmű készüljön el és a kapcsolódó ipar jelenjen meg, hanem arra is, hogy olyan járulékos ipart is hozzanak, amely fenntartható munkahelyeket teremt a régióban. Kiemelte, hogy szép fekvésű, jó adottságú településeken fordult meg, hiszen felkereste a választókerület valamennyi települését. Azt is látta, hogy nagyon sokat kell ezekért a falvakért, emberekért dolgozni. A választópolgárok kiemelt feladatként az infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztését, valamint az üresen álló házak hasznosítását nevezték meg. Nem ígérte, hogy ezeket egy csapásra megoldja, mert – mint hangsúlyozta – nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, azt viszont igen, hogy a településvezetőkkel közösen dolgozni fognak a megoldáson. A tömegközlekedési nehézségeket például az erőműépítés kapcsán fejleszteni tervezett elektromobilitás enyhítheti, ha pedig sikerül folytatni az ipartelepítést, amire Tamásiban több jó példa is volt a közelmúltban, az a megélhetési lehetőségek szempontjából lesz nagyon fontos.

Süli János változatlanul azt vallja, hogy együtt kell működni a haladás érdekében. Ha egy vezető felelős egy ügyért, felelős az emberekért, az nem mehet fejjel a falnak. A célokat úgy érheti el, ha szövetségeket köt. Mindenkinek van egy útja, amit végig kell járni, húzta alá. Számára ez az út az erőmű ügye, aminek soha nem fordított hátat és soha nem is fog.

Három évtized az erőműben

Süli János Békéscsabán született 1956. január 26-án, felesége Süliné Goda Edit. Két felnőtt gyermekük van, Anikó és Balázs, valamint egy unokájuk. 1980-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát. 2017-től a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, ezt megelőzően – 2014–2017 – Paks polgármestere, korábban a Paksi Atomerőmű munkatársa volt. Az atomerőműben 31 évet töltött el, 25 évet vezető beosztásban. Elhivatott a labdarúgás utánpótlás-nevelésben, szülőfaluja, Újkígyós és Paks díszpolgára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában