megyei strandok

2018.05.22. 11:30

Alig néhány nap, és nyitnak a strandok

Hiába volt május első két hetében nyári meleg, a fürdőzők egyelőre nem tudnak hűsölni a megyei strandokon, hiszen a kültéri medencék még üresek.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Már beszámoltunk arról, hogy június 15-én a természetes vizeken is beindul a strandszezon, ezenkívül a megyei strandok is hamarosan nyitnak. Több létesítmény évek óta hagyományosan – nyári nyitvatartási rendje szerint – június elején nyitja meg a szabadtéri medencéivel együtt kapuit a nagyközönség előtt. Ezt megelőzően azonban már áprilistól május elejéig a strandokon az ilyenkor szokásos karbantartási és előkészületi munkákat végzik.

– A tervezett nyitásnak megfelelően és az időjárás függvényében haladunk a felkészüléssel – mondta Csillag Balázs, a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdőt üzemeltető sportközpont ügyvezetője. – Az uszodasátort már elbontották, jelenleg kertészeti munkákat, a medencék, a gépészet előkészítését, a téliesített eszközök üzembehelyezését, tisztasági festést végeznek. Jó ütemben haladunk, az iskolai úszásoktatás kapcsán vállalt feladatok miatt a sátrat csak május 13-án tudtuk zárni, ezért nem tudtunk a hosszú hétvégéken nyitni. Ez egyébként tavaly is így volt. A fürdőben a medencék fűtését hőszivattyúkkal oldjuk meg, nincs távhőrákötés. A Modern Városok programban megvalósuló fejlesztések tervezésénél fogjuk a közműellátást és az energetikai hálózatot racionalizálni. Az új uszoda építése miatt a zöldfelület csökkent, de a csúszdatorony melletti, illetve mögötti területet igyekszünk komfortosabbá tenni. Az a rész korábban kihasználatlan volt.

Bonyhádon is zajlik a kültéri medencék és közvetlen környezetük előkészítése. – A tavaszi karbantartások időszaka – többek között burkolatjavítási munkák – a hosszan tartó éjszakai fagyok miatt elhúzódott, ennek ellenére az ütemterv szerint haladunk – közölte Kiss Lajos, a Bonyhádi Termálfürdő műszaki vezetője. – Jelenleg is zajlik a kültéri medencék lefagyott burkolólapjainak helyreállítása, a zuhanyzók előkészítése, a gépészeti berendezések feltöltése és takarítása. A meghibásodott elemek cseréje is folyamatosan történik. Párhuzamosan a külső, parkosított területen is csinosítjuk a környezetet. A vízhőmérséklet beállítása nálunk termálkút segítségével hőcserélőn keresztül történik. A nyitást az iskolai tanév végére tervezzük. Amennyiben az elkészült vízminták megfelelőek lesznek és az időjárás is engedi, akkor előbb tudunk nyitni.

Egyre fogyó balatoni szabadstrandok

Átfogó listát készített a Csodálatos Balaton arról, hogy idén mennyiben kerülnek a strandbelépők a Balatonon. A legdrágább a listán a tihanyi Átrium strand, de ott a 3 ezer forintos belépőért jár törölköző, napágy, napernyő és kisasztal is. A második legdrágább a balatonfüredi Széchenyi-strand, itt 1500 forintot kell fizetni a jegyért. A legolcsóbb strand a listán a balatonszepezdi Víriuszi strand, itt mindössze 380 forint egy felnőtt belépő. A cikkben megjegyzik, hogy az ingyenes szabadstrandok száma évről évre csökken, cserébe a fizetős strandok az utóbbi időben több fejlesztésen és felújításon is átestek.

A déli–északi part összevetésben, ha a szabadstrandok számát nézzük, akkor messzemenően a déli part kerül ki győztesen. Azonban a parkolás nem mindenhol ingyenes, erre oda kell figyelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában