ápolók napja

2018.05.11. 20:00

Az Év Szakdolgozója közel harminc esztendeje ápolja a betegeket

Az Ápolók Nemzetközi Napját idén is az elismerések átadásával egybekötve, méltó módon, a Vármegyeháza dísztermében ünnepelte meg a Tolna Megyei Balassa János Kórház munkatársi gárdája.

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

A rendezvény szakmai részében Gliedné Tillmann Erzsébet, Villányi Ildikó, a Rendelőintézet vezetője és Feiglné Koós Gabriella, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezetének elnöke tartott előadást. A folytatásban a kórház gasztroenterológiai osztályának ápolója, Kovács Márta Mosolygók című novelláját lánya, Jani Petra adta elő, nagy tapssal a végén.

A Liszt Ferenc Zeneiskola vonós növendékeinek kellemes muzsikája után a hagyományoknak megfelelően Az Év Szakdolgozója kitüntetés birtokosának nevét jelentette be a műsorközlő. A díjat az erre illetékes grémium Galláné Simon Katalinnak ítélte oda. Mint a méltatásból kiderült, a higiéniai osztály epidemiológiai szakápolója immár 1989 óta dolgozik az intézményben, pályafutását az általános sebészeten kezdte, általános ápoló és asszisztensként. Folyamatosan képezte magát különböző szakmai tanfolyamokon, mára számos különböző, magas szintű végzettség birtokosa. Az osztály mindennapi, rutin tevékenysége mellett minőségügyi megbízotti, illetve decubitus koordinátori feladatkört is ellát. Szakmai munkájára jellemző az igényesség, megbízhatóság. Új feladathelyzetben, kihíváskor teljes mértékben lehet rá számítani. Határozott, kapcsolatot könnyen teremtő, jó problémamegoldó képességgel rendelkező szakember. A betegek, hozzátartozók szeretik, az osztályokon dolgozó munkatársak számára nagy odaadással adja át szakmai tudását.

Főigazgatói dicséretben Bekéné Veszprémi Nóra, a szülészeti osztály ambuláns nővére, Csiki Jánosné, a pathologiai osztály nyugdíjba vonuló citológus előszűrő asszisztense, Csiszár-Szabó Ilona, az urológia–gégészeti osztály ápolója, Erős Enikő, a neurológiai osztály ápolója, György Józsefné, a III. sz. belgyógyászati osztály gazdasági nővére, Hegedűsné Erb Marianna, a laboratóriumi diagnosztikai osztály asszisztense, Janó Ferenc, a II. belgyógyászati osztály betegvezető munkatársa, Lennerné Őszi Mária Tamara, a fertőző osztály ápolója, Orsós Zoltán, a belgyógyászati utókezelő osztályának ápolója, Samuné Vajda Edit, I. sz. belgyógyászati osztálya szakápolója és Takács Zsolt, a pszichiátriai osztály ápolója részesült.

Idén első alkalommal gazdára találtak csoportos elismerések is: az odaítélést azon osztályok vívták ki maguknak, melyek a decubitus – azaz a nyomási fekély, felfekvés – megelőzés és terápia terén mutathattak fel követésre méltó eredményeket. A gasztroenterológiai osztály szakdolgozói töretlen elhivatottsággal, lelkiismeretes szakmai munkával példamutató decubitus prevenciós eredményeket értek el az elmúlt két évben. A csapat nevében Kárpáti Veronika osztályvezető ápoló vette át kitüntetést. A krónikus belgyógyászati osztály szakdolgozói kitartó, lelkes és lelkiismeretes munkájuknak köszönhetően ugyancsak példaértékű decubitus prevenciós eredményekre lehetnek büszkék: jellemző adalékként megjegyzendő, hogy szinte kizárólag idős, teljes ellátásra szoruló, időnként saját kis világukba bezárkózó betegeket látnak el. A dolgozói közösséget illető elismerést Bártfai Szilvia osztályvezető ápoló vette át.

A növendékek újabb zenei bemutatója, majd szünet után Monspart Sarolta lépett a közönség elé. Az egykori tájfutó világbajnok, aki 2010–től az Idősek Tanácsának aktív tagja, tavaly ősztől kezdte el kialakítani a Gyalogló Idősek Klubhálózatát. Immár országos szinten több mint 150 működik ezekből a klubokból. Együtt könnyebb! címet viselő előadásában azt taglalta, hogy az egészségügyben dolgozók számára is fontos az egészség megőrzése.

Apácák, szürke öltözékben

Szürke nénék. Így nevezték azokat a Szent Vince rendi nővéreket, akik a szekszárdi kórház első betegápolóiként szürke öltözéket viseltek. A Tolna Megyei Balassa János Kórház az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából koszorúzással tisztelgett a nővérek alsóvárosi temetőben található sírjánál. A megjelenteket Villányi Ildikó, a Rendelőintézet vezetője köszöntötte, megemlékező beszédet Petkó Tamás plébános mondott. A kórházba 1854-ben érkezett meg a rend első négy tagja. A szürke nénék 1946-ig dolgoztak itt, s az 1906-os évben állították fel számukra a ma is látható síremléket, melyre 26 név van felvésve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában