Legendák és népi bölcsességek

2018.05.14. 11:30

Bonifác fagyot ugyan nem, de gyenge lehűlést és esőt hoz pár napra

Pongrác és Szervác nem sok vizet zavart az idén, vagyis a két fagyosszent inkább meleget hozott, mint hideget. Bonifác viszont ma hoz egy kis lehűlést. Az előrejelzések szerint az eddigi, szinte kánikulai meleg mérséklődik.

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.), vagyis a fagyosszentek a kertek rémei, hiszen olyan hírben állnak, hogy a csaknem nyári idő után újra visszahozzák pár napra a hajnali fagyokat, ami egyetlen tavaszi növénynek sem kedvez. Idén szerencsére fagyokra, sőt hidegre sem kell számítani. De vajon honnan is származik a népi bölcsesség, miszerint Pongrác, Szervác és Bonifác faggyal jár? Ennek próbáltunk utánajárni. A hiedelem alapja az, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarkvidéki hideg légtömegek betörésének a Kárpát-medencébe, az ezzel járó derült időnek és az erős éjszakai lehűlésnek, mondta Dávid Mihály magánmeteorológus. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő ilyenkor erős lehűlés.

Dr. Vörös Géza növényvédelmi szakmérnök az elmúlt 15 év fagyosszentek környéki időjárását vizsgálva elmondta, hat évben volt jelentős lehűlés megyénkben. Kiemelkedik a 2001-es és 2005-ös év, amikor hajnalban május 14-e környékén még plusz 3 fokot sem mutatott a hőmérő. Ugyanakkor tavaly előbb jöttek a már említett szentek, április 23-án ugyanis még havazott is Szekszárdon. Régi tapasztalat az is, hogy a várható májusi hideg miatt a kényesebb palántákat – uborka, paradicsom, dinnye, paprika – csak a fagyosszentek után ültették ki. Az idei évre ez nem vonatkozott, hiszen az április olyan meleg volt mint máskor a június vége szokott. Áprilisban 3 hőségnapot is feljegyzett dr. Vörös Géza. A mezőgazdasági termelők örülnek a lehűlésnek, hiszen két héttel előrébb van a természet – az áprilisi melegek miatt – mint kellene. A repce két hét alatt elvirágzott, az akác még ennél is rövidebb ideig szolgálta a méheket, a szőlő pedig szintén virágzás előtt áll. Felgyorsult minden folyamat, alig tudják követni a természetet a gazdálkodók.

Legendák és népi bölcsességek

Hogy a nép miért figyelt fel erre a szabályszerűségre? Talán amiatt, mert a májusi fagy igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, akár országos csapás is lehetett. A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: „Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!” Több más népi jövendölés is kötődik a nevükhöz. De ki is volt Szervác, Pongrác, Bonifác? A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. A magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról. Ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában