Teller Ede Fizikaverseny

2018.05.17. 17:30

Kiderült a versenyen, megy nekik a fizika

Fizikaversennyel zárta a tanév teljes időszakában folyamatosan zajló kihelyezett fizikaórákat az Atomenergetikai Múzeum.

Vida Tünde

Az atomerőmű látogatóközpontjától átvett Teller Ede Fizikaversenyt harmadszor rendezték meg. A fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt építő vetélkedővel egy időben időszaki kiállítást is nyitottak.

A tudáspróbán a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás településeinek általános iskoláiból nyolc, háromfős csapat versengett az értékes nyereményekért. A csapatok először bemutatták az energiafelhasználásról előzetesen elkészített prezentációjukat, majd mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak rájuk.

A diákok a bemutatott fizikatörténeti tárlat vonatkozásában is kaptak feladatot, illetve online múzeumismereti feladatsort oldottak meg.

Az izgalmas versenyt a Paksi Vak Bottyán Gimnázium Szabó Zita, Hermán Flóra és Horváth Nóra Eszter alkotta csapata meggyőző fölénnyel nyerte meg. A többi csapat szoros egymásutánjában követte a győzteseket, a második helyen, a szintén paksi Bezerédj Általános Iskola csapata, harmadik helyen pedig a kalocsai Eperföldi Általános Iskola diákjai végeztek. Érkeztek csapatok még Tengelicről, Faddról is.

Az értékes nyeremények mellett az első három helyezett csapat tagjai meghívást kaptak az Ifjú fizikusok táborában való részvételre. A múzeum június második felében rendezi meg ezt a programot.

Enyedi Bernadett múzeumvezető elmondta, az ismeretterjesztés, a műszaki pálya és tudományok népszerűsítése a célja programjuknak, de arra is kiválóan alkalmas, hogy bebizonyítsa, a tudományos alaposságú gondolkodás a hétköznapi életben is fontos.

Az ódon fizikaszertár ritka kincsei

A fizikaszertár kincsei című, októberig látható időszaki kiállításon a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban 1863 óta működő fizikaszertár régi, de működőképes eszközei láthatóak. Berecz János, a fizika munkaközösség vezetője elárulta, hétszáz tárgy van a szertárukban. Ezek elsősorban mechanikai, hőtani eszközök, de a századfordulón már elektromosságtani eszközök is készültek, ezekből is látható néhány darab az Atomenergetikai Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában