kézműves foglalkozások

2018.06.04. 17:30

Az élményalapú tapasztalatszerzés volt a cél

Mintegy ötven óvodás vett részt a teveli Székely Házban tartott kulturális foglalkozáson, ahol hagyományokkal, szokásokkal ismerkedtek a gyerekek.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Az intézmények közötti szakmai kapcsolatokon alapuló együttműködési programot valósít meg a „Láncszemekből hidat építeni” projekt, amelynek megálmodója Szentesné Nagy Éva, a PTE Illyés Gyula Gyakorlóóvoda szakvezető óvónője.

A programhoz csatlakozott a Teveli Szivárvány Óvodák és Bölcsőde is. Ebből az apropóból szekszárdi óvodások látogattak a völgységi faluba, hogy megismerjék a székely hagyományokhoz kapcsolható kézműves tevékenységeket. A foglalkozásokkal az élményalapú tapasztalatszerzést helyezték középpontba az óvodapedagógusok.

– Három óvodával 2015-ben indítottam el a projektet, amely a mesterprogramom szellemi terméke – mondta Szentesné Nagy Éva. – Célunk, hogy az óvodapedagógusok felkutassák és megmutassák a helyi kulturális értékeket. Ezek megismerése különböző tevékenységeken keresztül történik. Tevelen a lányok cérnababákat, a fiúk szíjostort készítettek, kukoricát morzsoltak és daráltak, a csutkából tornyot építettek, kenyérlángoshoz tésztát gyúrtak. A felnőttek irányítanak, eközben a gyerekek ellesik a különböző fogásokat. A találkozókkal több célunk van: egyrészt a gyerekek megismerkednek az alkotás gyönyörűségével, másrészt a szabadidős programjaikat koordináljuk. Emellett nagyon fontos, hogy felismerjék, a nagyszülőktől, szülőktől otthon elhangzó „vezényszavak” nem csak a fegyelmezést szolgálják.

Szentesné Nagy Éva hozzátette: a helyi értékekre fókuszálnak, minden alkalommal tevékenységközpontú foglalkozásokat szerveznek. A programban résztvevő közösségek egyfajta ernyőszervezetként a szakmai munka kapcsán is közös célokat fogalmaznak meg. A foglalatosság nyertesei a nagycsoportos óvodások, akik kortársaikkal, felnőttekkel ismerkednek, elfogadnak instrukciókat, utasításokat, aminek majd az iskolában veszik hasznát.

A program megmozgatja a résztvevő óvodák kapcsolatait is, szakmai eszmecserét folytatnak egymással. Minden ősszel kis konferenciát rendeznek, ahol a pedagógusok tájékoztatást, iránymutatást kapnak. A távlati célok között szerepel, hogy lefedjék a megyét, egyelőre Dombóvár és környéke – rengeteg kis óvodával – fehér folt a térképükön. Azért lenne fontos bővíteni a hálózatot, mert az óvodapedagógus társadalom is öregszik, a főiskolai hallgatóknak pedig vonzóvá lehetne tenni a kistelepüléseken zajló munkát.

Rónai-Till Henrietta, a helyi óvoda megbízott intézményvezetője elmondta, tavaly ismerkedtek meg a programmal. A nap tematikáját – a néphagyományok jegyében – együtt találták ki Szentesné Nagy Évával. A Teveli Szivárvány Óvodák és Bölcsődéből négy óvónő és két dajka vett részt a foglalkozásokon. A népi kultúra értékeinek közvetítése az óvodások felé fontos feladat, örömteli, hogy fiatal pedagógusok is bekapcsolódnak az együttműködési modellbe – tette hozzá.

A házigazda Teveli Székely Kör vezetője, Erős Pál és művészeti vezetője Nagy Gabriella hangsúlyozta, a ház nem önmagáért van, hanem azért, hogy minél több embernek megmutassák. Elsődleges funkciója szolgálni a közösséget, legyen benne élet, nem muzeális épületnek tervezték. Külön öröm számukra, hogy ezúttal gyerkőcök töltötték meg. Bíznak benne, valamelyikőjükben meghatározó emlékként akár élethosszig megőrződnek a hétfői nap pillanatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában