Sclerosis Multiplex Világnapja

2018.06.02. 15:00

Az SM közel száz embert érint Tolnában

Mácz Katalin, fotó: beküldött kép

Csütörtökön volt a Sclerosis Multiplex Világnapja. Ebből az alkalmából dr. Molnár Gabriella, a Balassa-kórház neurológiai osztályának adjunktusa felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon hét-nyolcezer, a megyében pedig nyolcvan-száz embert érint a probléma. Többségük nő, tekintve, hogy ők valamivel hajlamosabbak a betegségre.

Az SM kialakulásának pontos oka nem ismert, azt feltételezik, hogy vírusfertőzések változtatják meg az immunrendszer működését azzal, hogy az idegsejteket körülvevő szövetanyagot támadják meg és károsítják. A tünetek igen változatosak lehetnek, ezért ha felmerül a gyanú, szükség van képalkotó vizsgálatra, elsősorban MRI-re. Emellett kiváltott válaszokkal elemzik a látó- és hallópálya működését, de a gerinccsapolással nyert folyadékban megjelenő fehérjék mennyisége is diagnosztikus értékű lehet.

Az SM jelenleg nem gyógyítható, de léteznek terápiás eljárások a rosszabbodás ütemének lassítására és az életminőség javítására. Tolna megyében a Balassa-kórház SM Centrumában, a Neuroimmunológiai Szakambulancia keretében érhetők el a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák. Ezen felül léteznek injekciós, illetve infúziós készítmények is.

Akinél a betegséget diagnosztizálják, a legideálisabb esetben arra számíthat, hogy lesznek időszakok, amikor a tünetek rosszabbodnak, ezeket a szakaszokat teljes vagy részleges javulás követheti. Másodlagos rosszabbodó típusú lefolyás esetén azonban a felgyógyulás mindig csak részleges, hosszabb távon nem várható javulás, inkább csak a folyamatos romlás.

Szélsőséges esetben hirtelen jelennek meg az új tünetek, a meglévők pedig folyamatosan romlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában