korszerűsítés

2018.06.28. 10:20

Az új tanévre teljesen megújul az izményi óvoda

Az uniós támogatás jóvoltából ősszel már egy korszerű intézmény várja a kisgyermekeket.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Elköltöző fiatalok, kiüresedő falu. Társadalomkutatók úgy vélik, ha az intézményekre lakat kerül, még azok a fiatalok is el fogják hagyni a falvakat, akik korábban csak ott tudták elképzelni az életüket. Ha viszont nincs fiatal, a falvak elöregedése, végül elnéptelenedése elkerülhetetlenné válik. Ilyen és ehhez hasonló képek villannak be Kelemen Ferenc polgármesternek. Éppen ezért nem enged abból, hogy bár a folyamatosan csökkenő születésszám miatt jelentősen visszaesett az óvodáskorú gyermekek száma – volt olyan tanév, hogy harminchárom kisgyermeket köszönthettek reggelente –, komoly erőfeszítések árán próbálja megtartani a falu óvodáját.

A fenntartás nem ment könnyen… Az intézmény – amely egy óvodafenntartó társulás tagja – Bonyháddal és három másik településsel (Kisdorog, Kisvejke, Váralja) pályázatot adott be a felújításra. Négy évtized alatt csak kisebb rekonstrukciót végeztek el az épületen, a balesetveszély elhárítása érdekében.

Mivel a pályázati támogatásból nem futotta az óvodaépület tetőszerkezetének felújítására, az az izményiek összefogásában valósult meg – mondta Kelemen Ferenc. Az ötvennégy méter hosszú épület mintegy ötszázhetven négyzetméter felületű leromlott állagú tetőszerkezetének újjávarázsolása a lakosság együttműködését dicséri. 2017-ben részben önerőből, részben felajánlásokból kicserélték a gerendákat, szarufákat, új cserép, illetve eső- és vízelvezető horganyzott ereszcsatorna került az épületre.

A polgármester hozzátette: a felújítására nyert közel huszonegymillió forintos európai uniós forrásból napokon belül elkezdődnek a felújítási munkálatok, melyekkel a szeptemberi kezdésre elkészülnek. Kicserélik az ajtókat, ablakokat, akadálymentesítik az intézményt, korszerűsítik a gépészetet, illetve egy tornaszobát is kialakítanak a gyerekek számára az épületben. A kevés adóbevétellel rendelkező önkormányzatoknak kiírt belügyminisztériumi tenderen a helyhatóságok önkormányzati feladatellátást biztosító épületek felújítására, energetikai korszerűsítésre pályázhattak. Izményben az 1,2 millió forintos támogatásból az oviban lévő gázkazánt kondenzációsra cserélték.

– Csak az óvónők bérére költünk, minden mást megpróbálunk falun belül megoldani – közölte Kelemen Ferenc. A több mint ötszáz fős településen jelenleg tizennyolc óvodáskorú gyermek él, többeket azonban más településekre visznek. A falu vezetője elmondta, többször összehívta a szülőket, hogy tájékoztassa őket arról, milyen helyzetbe kerülhet a falu. Nem talált megértésre. Hiába érvelt azzal, hogy a kieső fejkvóta majd más települések fejlődését segíti, néhány szülő hajthatatlan. Mindent meg fogunk tenni, hogy az óvodánk megmaradjon – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában