Gerjeni Duna-Rock Fesztivál

2018.06.13. 19:10

Idén nagyot lépett előre a gerjeni találkozó

Gerjen orosz testvértelepülése Desznogorszk, küldöttségük ott volt a Gerjeni Duna-Rock Fesztiválon. A polgármesterek szerint a szerződés megkötésekor még maguk sem gondolták, hogy ebben a kapcsolatban ennyi potenciál van.

Vida Tünde

Látszólag egy „egyszerű” rockfesztivál motorostalálkozóval megspékelve, valójában ennél sokkal több a Gerjeni Duna-Rock Találkozó. A rendezvény ékes bizonyítéka annak, hogy a zene legyőzi a távolságot és a nyelvi különbség okozta akadályokat is. Az idei fesztiválon az orosz Postskriptum (PS) zenekar gerjeni tagokkal kiegészülve játszott el egy Tankcsapda számot, illetve bemutatták a fesztiválra írt dalukat is, amelyet a gerjeni Duna-Rock Akusztik tagjaival együtt énekeltek el közösen. Természetesen oroszul.

A fesztiválra érkező orosz delegációt, amely a zenekar tagjaiból állt, Vjacseszlav Szedunkov, Gerjen orosz testvértelepülése, Desznogorszk város korábbi polgármestere vezette. Azon túl, hogy lelkesen biztatta az együttest, arra is szakított időt, hogy Romhányi Károly polgármesterrel a kapcsolatok jövőjéről ejtsen szót. Lapunknak elmondta, hogy amikor megszületett a testvérvárosi szerződés annak bázisán, hogy mindkét település kötődik az atomenergiához, keresték a kapcsolódás lehetséges pontjait. Ezt a gyermekek üdültetésében, a kultúrában jelölték meg, de meggyőződése, hogy gazdasági, kereskedelmi és turisztikai területre is ki tudják terjeszteni.

Elárulta, hogy a kommunikáció eleinte nehéz volt, de ez már egyre kevésbé okoz problémát. Romhányi Károly elmondta, a szerződés megkötésekor még maguk sem gondolták volna, hogy ebben a kapcsolatban ennyi potenciál van. Várhatóan idén is színpadra lép majd Desznogorszkban a gerjeni zenekar, szeretnének orosz gyerekeket fogadni és lehetővé tenni, hogy gerjeni fiatalok ismerkedjenek Oroszországgal, annak kultúrájával.

Romhányi Károly úgy gondolja, a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán kulcskérdés egymás kultúrájának ismerete, hiszen a térségbe, így meglehet, hogy Gerjenbe is sok orosz szakember érkezik majd.

– Biztos vagyok benne, hogy komoly fejlődés vár Gerjenre – fogalmazott. Arról is beszámolt, hogy törekvéseikben nincsenek egyedül, hiszen a Gerjeni Duna-Rock Fesztivál sikerét nagyon komoly támogatói bázis segítette. Köztük volt a Paksi Atomerőmű, a Paks II. Zrt., a Roszatom és több helyi cég mellett a Tolna Megyei Önkormányzat is. Ez a segítség – mint Mezősi László, a fesztivál főszervezője mondta – komoly előrelépést tett lehetővé, így nyílt mód olyan zenekarok meghívására, mint a Tankcsapda és a Kárpátia. Mezősi László megjegyezte, a nyelvi korlátok és a távolság ellenére szoros barátságot tudtak kialakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában