aratás

2018.06.14. 14:00

Ilyen korai aratás húsz éve nem volt

Húsz éve nem volt rá példa, hogy június első felében megkezdődött az őszi árpa aratása. A felvásárlók és a gazdák úgy kalkulálnak, hogy két héten belül már a repcét és az őszi búzát is vágják.

Mauthner Ilona

A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Tolna megyében is, de már dolgoznak a kombájnok Bács-Kiskun és Baranya megye földjein is, ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, nagy odafigyelést igénylő, legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás. Az országban kétszázezer hektáron vetettek árpát, megyénkben még a hatezer hektárt sem éri el ennek a növénynek a vetésterülete.

Egy átlagos esztendőben, Péter-Pál környékén, vagyis június utolsó napjaiban kezdik el vágni az őszi árpát a gazdák. Idén azonban az áprilisi és májusi nagy meleg felgyorsította a munkákat. Nagyon keresik a felvásárlók az őszi árpát, jó árat is fizetnének érte, ha lenne elég belőle.

Guth István, a Teveli Zrt. igazgatója elmondta, tavaly nagyon gyenge volt az őszi árpa ára, ezért nem vetettek belőle semennyit. Ők már a búza és a repce betakarítására készülnek. Ez a munka is hamarosan elkezdődik. Ilyen korai aratásra egyébként nem nagyon volt példa – mondta a szakember. A búza minősége még kérdéses, nagyon száraz volt az április, május, így Guth István szerint sok lesz az apró, aszott szem is. A búza és a repce áráról még senki nem beszél, mindenki kivár, mennyi lesz belőle.

A Paks környéki gazdálkodók jól döntöttek, amikor százhúsz hektáron vetettek még az ősszel árpát – mondta Krieser János, a Pusztabír Kft. vezetője. Éppen próbavágásra készültek hétfőn, a gondot az okozta, hogy szombaton jelentős mennyiségű – több mint 30 milliméternyi – eső hullott a környéken, így délelőtt még arra vártak, hogy száradjon a terület.

– Hatvannyolc napja nem volt nálunk mérhető mennyiségű eső – mondta Krieser János – így örültünk a csapadéknak, ami nagyon jól jött a többi növénynek, búzának, kukoricának. Árpából százhúsz hektárnyit takarítunk be. A felvásárlási ára jónak ígérkezik, tonnánként negyvenhétezerről beszélnek. Nyilván ennek az az oka, hogy kevés árpa várható az idén, úgy hallani, hogy a felvásárlók kivitelre gyűjtenek egy adott mennyiséget, és amíg az meg nem lesz, emelkedni fog az ára. Tavaly szép szemű volt a termény, hektáronként kilenctonnás átlaggal. Idén gyengébb minőségre számítunk, de hektáronkénti nyolc tonnával már elégedettek lennénk.

Krieser János elmondta azt is, hogy van olyan termelő, aki hónapokkal ezelőtt már lekötötte az árpáját az akkori árra, harminckilencezer forintra, most pedig nagyon bánja. Nyilván az ehhez hasonló esetek miatt óvatosabbak a gazdák, a legtöbben akkor sem kötnek szerződést a felvásárlókkal, amikor az jó üzletnek ígérkezik. Aztán utólag eldöntik, jó választás volt, vagy sem. A repcét ezekben a napokban már több helyen is desszikálják (érésgyorsítás), ami azt jelenti, hogy tíz nap múlva kezdődhet ennek a növénynek a betakarítása is.

Egy bátaszéki gazdálkodó, Schultz Péter azt mondta, az ő gazdaságuk az idén a búzára fókuszált, vagyis ebből a növényből van több, emellett napraforgót, kukoricát vetettek, árpát viszont nem. Úgy tervezik, hogy két héten belül a búzát is elkezdik betakarítani. Felvásárlási árakról még nem tudnak, de bíznak benne, hogy annak az ára is követi az árpáét – mondta a fiatal agrármérnök.

Lassan kialakul az őszi búza ára is

Minden gazdálkodót az érdekel, mennyi lesz majd az árpa és a többi termény felvásárlási ára. Damm János felvásárlással foglalkozik ma is, korábban az Agrimpex Kft. igazgatója volt. Jól ismeri Tolna megye adottságait és a termelőket is. Országosan kevés árpát vetettek az ősszel a gazdák, ez az oka a nagy keresletnek és a magas árnak. Mint mondta, az őszi árpa telephelyi ára jelenleg negyvennégyezer-ötszáz forint tonnánként, de pár hete harmincnyolcezerről indult. Hogy milyen lesz az ára, az függ a termény mennyiségétől, minőségétől. Jelenleg tonnánként negyvenötezer forint alapárról indítanak. Azt ajánlja a gazdálkodóknak, hogy készítessenek laboratóriumi vizsgálatot a búza beltartalmi értékéről, így könnyebben tudnak alkut kötni. Ahogy befejeződik az árpa aratása, a gazdák legfontosabb feladata a tarlókezelés lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában