dinnyeszezon

2018.06.14. 16:30

Már csak két hét és lesz magyar dinnye

Az időjárás miatt felgyorsult az érési idő, hamarabb kezdődik a szezon.

Mauthner Ilona, fotó (archív): Makovics Kornél

A tavaszi meleg hatására minden gyümölcs érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél már június végén teljes lesz a magyar kínálat. A görögdinnye várható termésmennyisége százkilencvenkétezer tonna körül alakul idén, amely mintegy öt százalékkal múlja alul a 2017-es mennyiséget – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtótájékoztatóján.

Tolna megyében Paks, Szedres, Tengelic, Fadd és Németkér környékén foglalkoznak dinnyetermesztéssel. A megyei dinnyések is azt mondták, ha marad a meleg idő, a szokásosnál hamarabb lesz hazai dinnye.

Hazánkban Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található. A terület az elmúlt tizenöt-húsz évben csökkent, de az utóbbi két-három évben sikerült ötezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete mintegy négyezer-nyolcszáz hektár lesz. Jelentős változás Békés megyében figyelhető meg, ahol tíz százalékkal csökkent a termőterület a tavalyi hazai termékeket sújtó árcsökkenés miatt. Tolna megyében ezen a területen jelentős változás nincs.

A sárgadinnye-termelésünk lényegesen kisebb volumenű, hatszáz hektáron, tizennyolcezer tonna termés várható.

– Reméljük, hogy június végére elfogy az import dinnye, egyúttal szeretnénk jelezni az áruházláncok felé, hogy lehetőség szerint már ne rendeljenek pluszban import görögdinnyét a magyar termékre – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában