szúnyoggyérítés

2018.06.29. 17:30

Országszerte irtják már a vérszívókat

A nyárral menetrendszerűen megjelentek a vérszívók. Az önkormányzatok kezelik a problémát.

Balázs László, fotó: shutterstock illusztráció

A központi szúnyoggyérítés június elején összesen mintegy harmincötezer hektáron zajlott – mondta korábban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője. Arra is kitért: a kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak, de a szúnyogok érzékenysége miatt minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint egy tízezred gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle.

Az irtószer melegvérűekre, így emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, és a növényzetet sem károsítja. A kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülőövezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti. A katasztrófavédelem a honlapján egyébként heti rendszerességgel közzéteszi a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos információkat, a felület minden hétfőn frissül. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

– Tamási idén elébe ment a problémának – mondta Porga Ferenc polgármester. – A korábbi években egy nyári időszak alatt elégnek bizonyult három-négy gyérítés. A tavalyi évben történtekből okulva – amikor július közepén elszaporodtak a vérszívók a Koppány-parti városban –, június végéig már négy alkalommal végeztek irtást. Az elsőt április 25-én, az utolsót június 26-án. Ezek közül három önkormányzati önerős földi gyérítés volt, egy alkalommal pedig a katasztrófavédelem végzett permetezést.

Dombori üdülőtelep közigazgatásilag Faddhoz tartozik. A holtág környékéért, a strand üzemeltetésért felelős cégnek korábban volt gépe egészségügyi gázmesterrel, a vegyszerhordozó anyag a gázolaj volt. A katasztrófavédelem 2014 óta szervezi és irányítja állami pénzből a szúnyogirtást (azóta már szúnyoggyérítésnek hívják). Ezzel együtt megváltozott az új irtószerek felhasználása, az EU-s előírásoknak megfelelően vizes alapú irtószerek vannak forgalomban.

– A mostani időjárás kedvez a vérszívóknak, hiszen a csapadékot és lehűlést, biztosan melegebb idő követi majd – mondta Fülöp János, Fadd polgármestere. – A Duna-menti településeken természetes helyzet a jelenlétük, hiszen a vízzel szúnyog is jár, van egy szint amit el kell viselni. A katasztrófavédelem kistérségi irtásokat végez, ennek így van értelme, a korábban általunk végzett lokális permetezésnek inkább pszichológia hatása volt. Egy cég végzi a csípésszámlálást, hozzánk lakossági vészjelzések nem érkeztek, invázióról jelenleg nem beszélhetünk a holtágban.

Látásuk alapján is válogatnak

A szúnyogok egyes embereket szívesebben csípnek meg, mint másokat. Ez nem csupán hiedelem, hanem valóban így van. A szúnyogokat a kilélegzett levegőben lévő szén-dioxid vonzza leginkább, emiatt a gyorsabb anyagcseréjű, testesebb embereket és a várandós kismamákat kedvelik, továbbá azokat, akiknek magasabb a testhőmérsékletük. A szúnyogok a látásuk alapján is válogatnak: állítólag nagyobb eséllyel veszik észre a fekete, a sötétkék és a piros ruhát viselőket. Idegesítő zümmögésük számukra pozitív tartalommal bír – valójában nem más, mint nászra hívó hang. A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek. Hazánkban a bőrférgességet és a szívférgességet – utóbbi az elmúlt években egyre gyakrabban fordul elő, újabb veszélyt jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában