aratónap

2018.06.25. 14:30

Öt aratócsapat ragadott kaszát

A holtágon eveztek az aratás helyszínéül kijelölt táblához.

Hanol Erzsébet

Volt, hogy árvíz vagy belvíz miatt csak ladikokkal lehetett megközelíteni a földeket Bogyiszlón. Ezt a hagyományt is felidézték a faluban a szombati aratónapon, amikor a Holt-Dunán ladikokkal indultak a Nagyszögbe, az aratásra kijelölt búzatáblához. Öt csapat ragadott kaszát, sarlót, persze csak a hagyományos aratóreggeli elfogyasztása után.

A zsűri értékelte, mi került terítékre, az aratók öltözékét, szerszámait, a kévék minőségét és keresztbe rakását, a learatott terület tisztaságát, valamint az összbenyomást. Ez alapján az érsekcsanádiak végeztek az élen, a magát két arató gárdával képviselő Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör egyes csapata lett a második, és a Hagyományőrző Egyesület Bogyiszló felnőtt csapata a harmadik. Szűcs Gábor személyében a legjobb kaszás is ez utóbbi gárdából került ki.

A munka végeztével Szűcs István jóvoltából töltöttkáposzta várta az aratókat, s a nap folyamán a Bogyiszlói Zenekar gondoskodott a muzsikaszóról. Áldást Ravasz Csaba és Rostás Jenő plébánosok mondtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában