Hisznek az összefogásban

2018.07.18. 17:29

A fiatalokat buzdítja önkéntességre a Pintyő-kék Egyesület

Fiatalos nevet kerestek, így lett Pintyő-kék Egyesület az a szekszárdi szervezet, amely a fiatalokat sarkallja összefogásra. Programokat szerveznek, közösségi kertet alakítanak ki a metodista gyülekezettel közösen, egészséges életmódra nevelnek.

Budavári Kata

A Tolnai MO-ZA-IK Egyesület 2007-ben alakult Szekszárdon azzal a céllal, hogy családi napközit működtessen. 2017-ben azonban már nem folytatta ezt a tevékenységét.

– A régi egyesület arculatát teljesen felszámoltuk, és létrehoztunk egy újat, amelynek fiatalos nevet kerestünk. Így lett Pintyő-kék, utalva a kék túra útvonalra is. Célunk, hogy összefogásra sarkalljuk a város fiataljait, és lehetőséget biztosítsunk nekik az érettségihez szükséges ötven órás önkéntes munka letöltésére – mondta Wittinger Ágnes elnök.

Hozzátette, szeretnék elérni, hogy az önkéntességre ne kötelező feladatként, hanem lehetőségként tekintsenek a középiskolások. Ezt Butschli Péter elnökhelyettes is megerősítette, és mint kiderült, rajtuk kívül Majkut Milán titkár tagja az elnökségnek, a szervezet pedig egyelőre tíz tagot számlál. Abban bíznak, hogy bővül a létszám, és sikerül a más egyesületekkel már jól működő kapcsolati hálójukat tovább szélesíteni.

A metodista egyház szekszárdi gyülekezetével tavaly ősszel, a „72 óra kompromisszum nélkül”, azaz egy, az önkéntesség jegyében zajló program révén fogtak először össze. Ételt főztek, és osztottak rászorulóknak, de mások is segítették őket ebben. A Kolping iskola hellyel és szakértemmel, több kisvállalkozó, valamint a Rotary Club alapanyag felajánlással segédkezett, de a családsegítő is az ügy mellé állt.

A századagos paprikás krumpli elkészítése mellett az egyesület tagjai kerítésfestést, valamint a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesülete tagjainak levélkihordást is vállaltak. Önkéntes munkájukkal a cserkészek is segítettek, sőt, a csapatépítésben elévülhetetlen érdemeket szereztek. Ilyen jellegű akciót a későbbiekben is szervezne a Pintyő-kék Egyesület.

Közösségi kertet is készítenek

Más jellegű események megrendezését is szívesen elvégzik, így például a szekszárdi önkormányzat támogatásával két, úgynevezett ifjúsági tevékenységi hétvégét tartanak, amelyek az egészséges életmód és sport, illetve az aktív kikapcsolódás jegyében zajlanak majd Doromláson és Magyaregregyen.

Közösségi kertet alakít ki a szervezet a metodistákkal együtt gyülekezeti házuk udvarán. Az egyesület százezer forint pályázati támogatást nyert ehhez, az összeget kerti sütőre, kis konyhakertre, egy olyan szabadtéri hely létrehozására fordítják, amely nemcsak a projektben résztvevőknek, de más kis egyesületeknek is találkozó helye lehet szép időben.

Wittinger Ágnes és Butschli Péter szerint hasznos, építő jellegű rendezvényeket leginkább összefogással lehet megszervezni, ezért is tartják fontosnak már meglévő és leendő kapcsolataik ápolását. Számukra fontos az ifjúság ügye, a hátrányban lévők támogatása, az egészséges életmód, környezetünk védelme és megismerése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában