fejlődés

2018.07.17. 07:00

Az itt lakók szorgalmával a fejlődés útjára léptek

Egyre több fiatal család otthona ez a csendes kis falu. Az itt élők értékteremtő és szorgalmas munkájának eredménye meglátszik a környezetükön. Külföldiek is vásárolnak itt ingatlanokat nyugdíjas éveikre.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

A falu lakói – közöttük azok a külföldi állampolgárok is, akik itt vásároltak ingatlanokat nyugdíjas éveikre, illetve hétvégi háznak – két vezérelv mentén élik mindennapjaikat a 250 fős településen: ez a munka és a szorgalom. Imádkoznak és dolgoznak, mindennapi kenyerüket megkeresik, és azokat is erre biztatják, akik Szárazdra jönnek. Van, aki csak néhány hetet, és van, aki éveket tölt itt. Jelenleg több olyan család él a faluban, akik a közelmúltban kapcsolódtak be Szárazd életébe. Vannak közöttük, akik hosszú távra terveznek.

– Egy misszióban vettem részt 2012-ben Dél-Afrikában – nyilatkozta Hadady Zsombor, aki a főváros nyüzsgő életét cserélte fel a csendes és nyugodt, lelki épülést is elősegítő vidéki létre. – Megtetszett, amit ott láttam, és eldöntöttem, hogy szeretnék egy ilyen közösséghez tartozni, ahol hasonlóan gondolkodnak. Így kerültem az itteni misszióba, amelynek Orbán Attila az egyik vezetője. Feleségemmel 2015-ben Németországban házasodtam össze. Fél évig éltünk kint, de visszahúzott a szívem.

Pedig neki nagyon jó állása volt, egy csokoládégyárban a beszerzési osztályt vezette. Az első gyerekünk itt született a szekszárdi kórházban, most a második babánkat várjuk. Itt dolgozom a polgármesteri hivatalban, megtaláltam a helyem.

Orbán Attila polgármester, miközben sétára indulunk a faluban, elmondja, külön tudja választani a missziós tevékenységet és a polgármesterséget. Szárazdon nincsenek direktívák, nem erőltetnek semmit senkire, a példamutatás bőven elég.

A német Arthur Eirich 2017 elején nagyszülőkkel és kilenc gyermekével költözött a településre. Mint mondja, szeretik a szabadságot, tetszik nekik a természet közelsége, gyermekeinek a nagy udvar. Van három tehenük, libák, kacsák, pulykák erősítik a falusi életérzést. Kilencvenöt családdal méhészkednek, de ennél is többet szeretnének. Csakúgy, mint azok a családok, akik mezőgazdasággal, vagy gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, ők is teljes önellátásra törekednek.

Miközben visszaindulunk a hivatal épületéhez, Orbán Attila sorolja a fejlesztéseket. Háromszázötven négyzetméteren térköves burkolatot raktak le tavaly, idén 500 négyzetméter van tervben. A Kossuth utcában 16 millió forintért útszakaszt újítanak fel, és az egész településen szennyvízcsatornát építenek, a beruházást már jóváhagyták. A polgármesteri hivatal belső felújítása folyamatban van, idén kívülről is szeretnék elkezdeni a rekonstrukciót, az épület új szigetelést kap. Az emeleten található könyvtár és teleház szintén megújul. Leader-forrásból új játszóteret építenek. Tavaly újjáépítették a művelődési házat és az orvosi rendelőt. Korábban pedig a német nemzetiségi önkormányzattal közösen valósították meg a sváb tájház felújítását.

Orbán Attila hozzáteszi: míg korábban negyvenen dolgoztak a közmunkaprogramban, ma már csak tizennégy embert foglalkoztatnak. Sokan Paksra járnak dolgozni, a nők Gyönkön a szociális szférában tudnak elhelyezkedni. Az önkormányzat bevételeit gyarapítja az iparűzési adó és a gépjárműadó. Látszik a fejlődés a családokon, sok házat újítanak fel. A polgármester szerint azt, hogy szárnyal az ingatlanpiac, még Szárazdon is érzik, hiszen a kereslet élénkülését tapasztalják a helyi lakóházak iránt.

Szombaton rendezték meg a hagyományos falunapot a focipályán. Az eseményen köszöntőt mondott Süli János, Paks II tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában