egészségügy

2018.07.11. 07:00

Fájdalmas és ronda a kéz-láb-száj betegség, elkaphatja felnőtt is

Fájdalmas és csúnya a kéz-láb-száj betegség, amely szerencsére néhány nap alatt elmúlik. Magyarországon az elmúlt években ritkán találkoztak vele az orvosok, idén viszont megugrott az esetek száma.

Budavári Kata, illusztráció: Shutterstock

Dr. Horváth Gábor szekszárdi házi gyermekorvos negyven éve praktizál, és mint mondja, évek óta nem fordultak hozzá kéz-láb-száj betegséggel, idén viszont már többen is felkeresték emiatt a rendelőjét. A szindrómát a Coxsackie-vírus egyik alfaja okozza, amely mutálódott, így nemcsak gyerekek, de felnőttek, elsősorban apukák kapják el. Azt talán mondani sem kell, hogy a felnőtteket ráadásul jobban megviseli a betegség, mint a kicsiket. Tény azonban, hogy az elsősorban a szájban megjelenő, de a végtagokra is átterjedő hólyagocskák igen nagy fájdalmat tudnak okozni. A tünetek közé tartozik továbbá a láz és a levertség. Orr-, illetve torokváladékkal, nyállal, vagyis cseppfertőzéssel terjed, így a gyermeket, illetve jobb esetben a családot el kell különíteni. Ahogy dr. Horváth Gábor fogalmazott, a betegség ideje alatt nincs barátkozás.

Védekezni ellene különösképpen nem lehet, az immunrendszert érdemes vitaminokkal, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával megerősíteni. A szekszárdi szakember arról is beszámolt, hogy a betegség kezelését illetően elég szélsőségesek az ajánlások. A fájdalmat, lázat csillapítani kell, és a háziorvos azt javasolja, hogy a felfakadt vagy felfakadás előtt álló hólyagocskákat betadinnal kezeljék. Szerencsére ez a ronda betegség néhány nap alatt elmúlik, ám ez kevéssé vigasztalja azt, aki elkapta.

Dr. Horváth Gábor más, jellemzően nyáron előforduló kellemetlenségre is felhívta a figyelmet. A gyerekek ilyenkor sokat játszanak, fociznak a szabadban, nem veszik észre, ha folyamatosan süti őket a nap. Csak azt, hogy este fáj a fejük, hányingerük van, azaz napszúrást kaptak. Gyakori a hőguta, azaz a hőpangás is, amikor a szervezet nem tudja szétoszlatni a túlzott hőtermelést. Ez szintén testmozgás miatt fordulhat elő, de akkor is, ha például egészen pici gyereket túlöltöztetnek.

Nagyon fontos a higiénia

Szerencsére szigorodtak a közegészségügyi előírások, így bakteriális fertőzésből eredő hányásos, hasmenéses betegségek jellemzően nem fordulnak elő. A vírus okozta változatok annál inkább. Nyaralás alatt nem árt nagyobb figyelmet szentelni az ételeinknek. A strandon tűző napon álló becsomagolt szendvics már rövid időn belül megromolhat, erre a hűtőtáska jelenthet megoldást. A higiénia is nagyon fontos, a megfelelő tisztítószerekkel történő kézmosás étkezés előtt elengedhetetlen. Táplálékot olyan helyen vásároljunk, ahol jól láthatóan tisztán tartják a pultot. Utcai árusok helyett érdemesebb inkább étterembe menni. Ha mégis megtörténik a baj, akkor a tünetek – hasmenés, hasgörcs, hányás, láz – fogyasztás után 2-48 órán belül jelentkeznek. Ez esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Jelzésértékű, ha egyszerre többen is megbetegszenek. Tudni kell, hogy az élelmiszerek a forróságban másként viselkednek, mint hűvös időben, valamint azt is, hogy a legkényesebb alapanyag a hús és a tojás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában