Vajda Tibor

2018.07.14. 16:00

Nem bánja a váltást az új tolnai igazgató

Hatvanévesen váltott, de nem bánta meg. Vajda Tibor a paksi Energetikai Szakgimnázium (ESZI) kollégiuma után, bő három hónapja a Tolnai Kulturális Központot vezeti.

Steinbach Zsolt

– Amikor igent mondtam a felkérésre, mindent számításba vettem. Új kihívás volt, de azt is tudtam, hogy ez után a váltás után úgymond nincs több dobásom – fogalmazott Vajda Tibor arra kérdésünkre, nem bánta-e meg, hogy leköszönt a paksi ESZI kollégiumi igazgatói tisztéről, és elvállalta a Tolnai Kulturális Központ és Könyvtár (TOKKK) vezetését.

Nem bánta meg, hiszen elmondása szerint kimondottan jól érzi magát tolnai munkahelyén. Másrészt mindig is népművelőnek tartotta magát, még ha eddig ezt kenyérkereső foglalkozásként nem is gyakorolta.

Vajda Tibor ez év áprilistól vezeti a tolnai intézményt. Kiss-Kurz Evelint váltotta, akinek megbízatása lejárt, és nem pályázott újra az állásra. Vajda Tibor 1988 óta a paksi ESZI-ben dolgozott, több mint húsz évig volt a kollégium igazgatója.

A volt paksi kollégiumigazgatónak nem volt ismeretlen sem Tolna, sem a kulturális terep. Gyerekkorában, gerjeni általános iskolásként oda járt szolfézsra és zeneiskolába, ott tanult hegedülni. És máig emlékszik a fényképész Tomecskó Frici bácsira, vagy a tolnai játékboltra, ahol egy gyönyörű sárga lánctalpas traktor fájdította a szívét. A művelődési szférában évtizedek óta otthonosan mozog, hiszen az amatőr színjátszásnak, a népfőiskolai- és kórusmozgalomnak is egyik jeles szereplője, aki a tolnai kulturális intézményekben is sokszor megfordult már.

Így aztán az új feladat elvállalása semmiképp nem nevezhető ugrásnak a sötétbe, legrosszabb esetben is inkább a derengő félhomályba történő elrugaszkodásnak.

Szerinte összességében az intézmény megfelelően felszerelt, az ott dolgozók lelkesek, felkészültek, úgy tűnik, el is fogadták új főnöküket, a rendszer pedig alkalmas arra, hogy egy Tolna méretű kisvárost ki tudjon szolgálni.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy Szekszárd, vagy Paks kulturális intézményeinek lehetőségei jóval nagyobbak, Tolnának nem ezzel a két várossal kell vetélkednie. A TOKKK egy nem hétköznapi adottságokkal rendelkező intézmény, amely régi laktanyai épületek átalakításával nyerte el mai állapotát. Ez egyfelől előny, hiszen a Lovarda egy hatalmas, színvonalas rendezvénytér, a MAG-Ház kiválóan felszerelt, könyvtárral ellátott, képzésekre, különféle kulturális programok rendezésére alkalmas létesítmény. A környezet szép, parkosított, a közelben tanuszoda, étterem, szálloda is van. Úgy véli, ezekre az adottságra, valamint a Duna, a Mecsek, a Balaton viszonylagos közelségére lehet építeni. Van is rá igény. Idén nyáron például egy nemzetközi diákcsoport egy hónapra veszi igénybe a létesítmény-együttest, egy különleges művészeti projekt megvalósítása érdekében.

Az előnyök mellett ugyanakkor hátrányt is jelent, hogy a TOKKK különálló épületei nem ideálisak egy hagyományos művelődési központ feladatainak ellátására, illetve a fenntartásuk meglehetősen drága.

Látványos változtatások egyelőre biztosan nem várhatók, hiszen jelentősebb átalakításokra nincs pénz, az ez évi programok megszervezése pedig jórészt már az új igazgató érkezése előtt megtörtént. A hagyományos városi programok megvalósítására viszont minden bizonnyal lesz elegendő forrás a jövőben is. Amiben előrelépési lehetőséget lát, az a helyi közösségekkel, csoportokkal való jóval erőteljesebb kapcsolatépítés, a programkínálat közös ötleteken, együttműködésen alapuló gazdagítása.

Az új vezető mindenesetre bizakodó. – Örülök, hogy ilyen emberekkel vagyok körülvéve, a munkahelyemen, az önkormányzatnál és úgy összességében, Tolnán. És ez nem valami udvariaskodó szöveg – fogalmazott Vajda Tibor.

Színészkedik, énekel, utazik

Vajda Tibor 1957-ben született. Gerjenben nőtt fel, Pakson érettségizett. A pécsi főiskolán népművelő–ének-zene szakon végzett, később Győrben drámatanári, Debrecenben művelődési és felnőttképzési menedzseri diplomát szerzett. 1988-ban került az ESZI-be, ahol dolgozott kollégiumi nevelőként, színjátszó csoportot szervezett, tanított éneket, drámát, vállalkozói- és jogi ismereteket. 1994-től volt a kollégium igazgatója.

Nős, felesége Hefner Erika, a paksi művelődési központ korábbi vezetője. Három fiuk és egy kisfiú unokájuk van, hamarosan érkezik egy lányunoka.

Feleségével a Paksi Amatőr Színjátszó Stúdió vezetői. Vajda Tibor korábban a paksi vegyeskar tagja és elnöke is volt, jelenleg a paksi pedagóguskórusban énekel.

Ha idejük engedi, sokat utaznak, nyaranta a teljes család a tengernél, vagy a Balatonnál kempingezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában