Nagy Lilla

2018.07.02. 11:30

Sikeresek a szekszárdi hallgatók az országos megmérettetéseken

Nagy Lilla, a PTE KPVK végzett tanító szakos hallgatója az idei tanévben háromszor is megszerezte az első helyet az országos és nemzetközi tanulmányi versenyeken. Dunaújvárosban él, de szeptembertől már Szekszárdon tanít a Comenius Általános Iskolában, ahol a leendő ötödikesek osztályfőnöke lesz.

Ihárosi Ibolya, fotó: Mártonfai Dénes

Nagy Lilla kérdésünkre elmondta azért jelentkezett éppen PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karára, mert úgy hallotta, hogy itt magas szintű az elméleti és a gyakorlati oktatás is, amiről később meg is győződhetett.

Eredetileg operaénekesnek készült, végül másként alakult a sorsa. A második évben már énekelt a Tehetséges Hallgatók Zenekarában. Két és fél évig volt aktív tagja az Illyés Gyula Szakkollégiumnak, itt végezte kutatását, melynek témája előítélet-kezelés drámapedagógiai módszerekkel.

A debreceni egyetem minden évben meghirdeti a versenyt, amelyre minden gyakorlóiskola, illetve egyetem küldhet hallgatót. Szekszárdon nem volt háziverseny, Nagy Lillát kiválasztották, s ő örömmel vállalta a feladatot. Mint hangsúlyozta sokan segítségére voltak a felkészülésben, például Rózsa Gabriella tanárnő, akinek az osztályában lehetősége volt gyakorolni olyan módszereket, amelyeket a versenyen is alkalmazhat majd. A 2.c osztály osztályfőnöke Kárpáti Katalin is sokat segített a felkészülésben. Rendkívüli gárda állt mögötte, akikkel közösen érték el a sikert, fogalmazott az Év tanítója.

A versenyre a gyakorlóiskola igazgatóhelyettese Gabi Gabriella és szakvezetője Runyai Zsuzsanna, valamint csoporttársa Csibi János kísérte el, akit ő választott ki. Miután kihúzták a tételt, összerakták a fejükben az órát, megírták a vázlatot, rajzokat készítettek, közben folyamatos telefonkapcsolatban álltak Tancz Tündével. A kérdésre, hogy mi volt a legnehezebb azt válaszolta a tanítási verseny győztese, hogy végig kellett gondolni a mese mondanivalóját és erre felépíteni az órát, ehhez alkalmazkodva kiválasztani a legalkalmasabb módszereket, amelyek rendelkezésükre álltak.

Mindhárom versenyre Tancz Tünde készítette fel. A mesteroktató elmondta, az Év tanítója cím birtokosa rendszeres közreműködője az intézmény rendezvényeinek. Arról is szólt, hogy Nagy Lilla egyetemi szinten folytatja tovább tanulmányait, állami ösztöndíjjal, beleértve, a szakdolgozat további kidolgozását is, ahol szintén ő lesz a témavezetője. A tanítási versennyel kapcsolatban kiemelte, jelentős feladat egy idegen, harmincöt fős osztályban felkelteni és fenntartani a gyerekek érdeklődését. Nagy szakmai biztonságra és kommunikációs készségre van szükség a sikerhez. Véleménye szerint annak, hogy már-már közel két évtizede élen vannak az intézmény hallgatói a tanulmányi versenyeken, az a magyarázata, hogy nagyon jó az együttműködés a kar és a gyakorlóiskola pedagógusai között. Tegyük hozzá, hogy nem szabad megfeledkezni az oktató és a hallgató együttműködéséről sem.

Mindig sikeresek a szekszárdiak az országos versenyen

Közel húsz éve minden évben dobogós helyen végeznek a PTE KPVK Illyés Gyula Pedagógusképző Intézetének hallgatói a végzős tanítók legfontosabb országos szakmai erőpróbáján. Az idei immár XXIII. országos anyanyelvi tanítási versenyen Nagy Lilla tanító szakos, magyar műveltségterület szakirányos hallgató végzett az első helyen.

Az azóta végzett ifjú tanító a II. helyezéssel tulajdonképpen megnyerte XXI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógia II. Tanulás- és tanításmódszertan szekciójának versenyét is. Első helyezést ugyanis nem adtak ki. Hasonlóképen első helyezést ért el a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián is, ahol mesterképzős hallgatókat is megelőzve lett az első. A tanítási versenyt a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rendezte meg, amelynek a témája mesefeldolgozás volt. A független szakmai zsűri az erős mezőnyben kilenc egyetem leendő pedagógusának bemutatóóráját értékelte. Az osztályt és a tanítandó irodalmi szöveget a versenytanítást megelőző reggelen húzták ki a hallgatók. Nagy Lilla a Tulipánná változott királyfi c. népmesét dolgozta fel a 2. osztályosokkal.

Hazatérve kiválóra teljesítette államvizsgáját és vette át kitűnő diplomáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában