Országos Borverseny

2018.07.12. 18:32

Tarolt a Mészáros Borház, különdíjas a Takler bor

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Hatalmas sikert ért el a szekszárdi Mészáros Borház a 39. Országos Borversenyen, melynek eredményhirdetésére Budapesten július 10-én került sor. Megyénk borászatai egyébként is kimagaslóan szerepeltek, hiszen 15 aranyérmet nyertek el. Közel 200 résztvevő − elsősorban bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői − jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le a verseny eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása.

Az eredményhirdetésen idén 3 nagy aranyérmet, 119 aranyérmet, 112 ezüstöt adtak át. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött, hiszen több, 770 minta érkezett be, 223 pincészetből. A legtöbben, 365 bormintával fehér borral neveztek, de 221 vörös, 86 rosé, 48 édes, 27 pezsgő és 23 gyöngyöző borral indultak a versenyen. Az idei bormustra házigazdája a Balatonboglári Borvidék, helyszíne Siófok volt. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, illetve Légli Ottó, a Borverseny elnöke adta át.

Az OBV valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a hegyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt.

A legjobb vörösbor kategóriában a Mészáros Borház 2015-ös évjáratú Bodzási Kékfrankosa nyert, de a szekszárdi pincészet kapta a Legjobb Kékfrankos díjat is. Különdíjas lett a szekszárdi Takler Borbirtok Szenta-hegyi 2016-os évjáratú kékfrankosa. Aranyérmet kapott még a Bodri Pincészet négy bora. A bonyhádi székhelyű Danubiana három, a Fritz Borház kettő, a Schiebert Pincészet egy, a Takler Borbirtok kettő és a Márkvárt Papa Pincéje egy aranyérmet nyert el.

A legeredményesebb borászat címet szintén a Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem) nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában