külföldi vendégek

2018.08.04. 20:00

A külföldi vendégkör nagy részét már oroszok teszik ki

Ugrásszerűen megnőtt az előző évi hasonló időszakhoz képest a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma Tolna megyében az első negyedévben. A külföldiek legnagyobb részét az oroszok teszik ki, bár ennek hatását elsősorban Pakson és környékén érzik, oda ugyanis egyre több szakember érkezik az atomerőművi blokkok építésének előkészítése miatt.

Mácz Katalin

Fotó: Mártonfai Dénes

A megyei kereskedelmi szálláshelyeket tizenötezer vendég, összesen harmincötezer éjszakára vette igénybe az idei első negyedévben. Az ide érkezők számának növekedése az országosnál valamivel kevesebb volt, a vendégéjszakák száma azonban tizenegy százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójában. A kereskedelmi szálláshelyek az első negyedévben ötszázkilencvenöt millió forint bruttó árbevételt értek el.

Nyolcvanhat százalékban belföldről érkeznek a vendégek a megyébe, ők 1,7 százalékkal töltöttek el több éjszakát itt. A külföldiek esetében ennél nagyobb mértékű volt a növekedés, több mint hetvenöt százalékos. A külföldi vendégkör legnagyobb részét az oroszok adták.

A Paks II beruházás kapcsán, a kivitelezésért felelős Roszatom vállalat paksi telephelyének nyitásával jelentősen megnőtt a városba érkező orosz munkavállalók száma. A mérnökök egy része csak rövidebb időre keres szállást, de sokan a családjukkal együtt jönnek.

Az ő igényeiknek eleget téve a város elkészítette a Paksi Információs Füzetet magyar-orosz nyelven. Ez nemcsak a látnivalókat tartalmazza, hanem a mindennapi életüket, beilleszkedésüket is segíti – tájékoztatott Seres Ágota, turisztikai referens. Hozzátette, szabadidejükben elsősorban kirándulni és sportolni szeretnek, de a helyi rendezvények az oroszok körében is népszerűek. A Siller-, a Gastroblues, a Puttonyos vagy a Kávé-, bor- és pálinkafesztivál sok hazai vendéget is a városba csal. Paks jó helyzetben van, az üzleti céllal ide érkezőket az Erzsébet Nagy Szálloda és a Duna Hotel is fogadni tudja. Az atomerőmű látogatóközpontjának is nagy a vonzereje, ráadásul rövidebb időre ugyan, de vízi úton és kerékpáron is gyakran érkeznek turisták.

Szekszárdon még nem érzékelik az orosz vendégek számának emelkedését, a külföldiek elsősorban a német nyelvterületekről érkeznek. Berlinger Attila, a Szekszárdi Turisztikai Non-profit Kft. ügyvezetője elmondta, a megyeszékhelyen az elmúlt hét-nyolc évben folyamatosan nő a vendégek száma, ahogyan az itt tartózkodásuk idejének hossza is. Évről évre legalább három-négyezer emberrel több érkezik a városba, jellemzően családok, kisebb-nagyobb baráti társaságok.

Ennek okát szerinte elsősorban abban kell keresni, hogy egyre több színvonalas rendezvényt kínál a város. Legyen szó a pünkösdi-, a szüreti-, a mesefesztiválról, a Borvidék Félmaratonról, vagy például a kadarka túráról. Aki ezekre az eseményekre érkezik, az legalább kettő, de akár négy-öt éjszakát is nálunk marad. A turisztikai kft. számos kisebb-nagyobb szállásadóval kapcsolatban áll, és az a tapasztalatuk, hogy az idei szekszárdi rendezvényekre már januárban alig lehetett szálláshelyet szerezni.

Van jövőkép

A megyeszékhely vezetése hosszú távon a konferenciaturizmusban látja a jövőt. Igény lenne ötven–száz fős szakmai találkozók megszervezésére, de ehhez megfelelő számú, minőségi szálláshely kellene. A Hotel Merops megfelel a minőségi követelményeknek, de kevésnek bizonyul, gyakran telt házzal üzemel. Mészáros Pál tulajdonos elmondta, hétköznap elsősorban konferenciák résztvevői adják a vendégkört, hétvégén pedig a borturizmus és a városi rendezvények. Az oroszok számának növekedésével kapcsolatban elmondta, most éppen egy orosz művészcsoport tartózkodik náluk.

Borítóképünkön: A Lomonoszov tekercs című musical megszületését orosz művészek segítik. Ők a próbák ideje alatt Szekszárdon vendégeskednek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában