Bartina Néptánc Egyesület

2018.08.25. 20:00

Előreengedik a boltban a sietős ifjú táncosokat

A Fejér megyei, kétezres lélekszámú Tordas egyebek mellett arról is híres, hogy itt született Sajnovics János, a finnugor nyelvrokonság korai kutatója. Tizennégy éves koráig itt élt Cseh Tamás zeneszerző, énekes. Jelenleg Szekszárdnak is van érdekeltsége a községben, hiszen itt táborozik a Bartina Néptánc Egyesület gyermekcsoportja.

Szeri Árpád

– A településen komoly megbecsülésnek örvend a néptánc – ezzel már Matókné Kapási Julianna művészeti vezető egészítette ki a Tordasra vonatkozó tudnivalókat. – A helyi iskola több tanára minden nyáron megrendezi a Szűcs Béla, néhai táncos előadóművész, pedagógus emlékét idéző tábort. Erre a találkozóra most is meghívást kaptunk. Örömmel megyünk, mert minden alkalommal neves szakemberek tanítják a fiatalabb korosztályt. Most Linzenbold Maximilián és Szabó Rubinka Anna, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszky-Szabó Judit, valamint Szabó Szilárd és Németh Ildikó adja az oktatói gárdát.

A Bartina a 10-12 évesekből álló gyermekcsoporttal képviselteti magát a szombaton záruló táborban. A harminchét nebulóra Tóth Zoltán és Tóth-Mihó Erika néptáncpedagógusok ügyelnek.

– A Sajnovics János Általános Iskolában van a szállásunk, kellően romantikus körülmények között – mondta Tóth-Mihó Erika. – Miután Makovecz-stílusú épületről van szó, olyan, mint egy erdélyi, ódon hangulatú, háromszintes nemesi udvarház, belül galériával. Jól érzik benne magukat a szekszárdiak, akik hamar összebarátkoztak a máshonna érkezett gyermekekkel. Reggeli után három, délután pedig másfél óra intenzív táncoktatás vár a táborlakókra, ez kellően lefoglalja ezt a mégoly energikus korosztályt is. Részben szatmári, részben pedig csallóközi stílussal ismerkednek fiataljaink. Emellett filmvetítéseken képet kaphattak a műfaj legendás személyiségeinek, így Borbély Jolánnak és Kallós Zoltánnak a tevékenységéről. Az esti időszakot táncház zárja, zenekari kísérettel.

Tóth-Mihó Erika azt is hozzátette, hogy a feszített tempó, a rengeteg elfoglaltság miatt a szekszárdi gyermekek is igyekeznek pihenéssel tölteni szabadidejüket. Ezzel együtt is volt mód a településsel, a helyiekkel való ismerkedésre az étkezőhelyre vonulások és néhány séta alkalmával. Sőt, az ifjú táncosok valóságos kedvencekké váltak. Amikor próba előtt együtt mennek a boltba vásárolni, a helybeliek már bólintanak, nyugtázzák a szekszárdiak érkezését és folyamatos sietősségüket látva előzékenyen maguk elé engedik őket a pénztárnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában