Fejlődés

2018.08.12. 07:00

Háromszáz éve sarjadt új élet Györkönyben

Háromszáz évvel ezelőtt, a törökdúlás után sarjadt új élet Györkönyben. A gazdag kultúrával, hagyományokkal rendelkező falunak van oka ünneplésre, hiszen ma is épül, szépül.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Györköny háromszáz évvel ezelőtt éledt újra, ez azonban nem azt jelenti, hogy három évszázaddal ezelőtt alapították. Wosinsky Mór például négy, itt talált római kori sírkőtöredékről számol be Tolna megyéről írt munkájában.

A falunak tehát már csak a kerek évforduló miatt is volna oka az ünneplésre ebben az esztendőben. Emellett azonban sok más is örömre ad okot. Györkönyben óvoda és nyolcosztályos általános iskola is működik, ez pedig egy 970 lelkes kistelepülés esetében igen nagy szó. Mint azt Braun Zoltán polgármestertől megtudtuk, az óvodában megtelt a két csoport, így az igények miatt szükségessé vált még egy indítása. Az iskola is csúcslétszámmal büszkélkedhet, az elmúlt harminc esztendőben nem volt ennyi kisdiákjuk, mint most. Eddig a tankerület működtette az intézményt, amelyet a Német Nemzetiségi Önkormányzat vesz át.

Györkönyben óvoda és nyolcosztályos általános iskola is működik Fotó: Mártonfai Dénes

A jól működő iskola és a színes sportélet is indokolja, hogy tornaterem épüljön Györkönyben. A helyiek úgy érzik, a tornaszoba nem méltó az intézményhez, és abban bíznak, hogy ősszel számukra kedvező döntés születik a leendő tornateremmel kapcsolatban.

Braun Zoltán elmondta, a sportágak közül tradicionálisan a focit űzik a györkönyiek, a futballcsapatra még a legrosszabb időkben is áldozott az önkormányzat. Komoly, országos eredményekkel büszkélkedhetnek az íjászok és a twirlingező lányok. Györkönyben vagy húszan teniszeznek is, és szabadidős sportokra szintén van lehetőség, például aerobikra, kangoora. Lovarda is van. Az önkormányzat épületében pedig konditermet alakítottak ki, amelyet körülbelül húszan használnak.

A településnek közel nyolcvan adófizetője van, ezek között akad olyan, amely nemrégiben kezdte el működését, a legnagyobb cég pedig félhektáros bővítésbe fogott. Ez az itt és a környéken élőknek újabb munkalehetőségeket jelent. – Az önkormányzat további öt hektárral növeli az ipari park területét. Ha minden jól megy, a területek értékesítését már jövőre elkezdhetjük – tájékoztatott Braun Zoltán. Hozzátette, hogy a már itt lévő vállalkozások jól működnek, a nagyüzemi mezőgazdaság, a gyümölcstermesztés és feldolgozás sokaknak ad munkát, de Györköny ismert boráról és pálinkájáról is. A polgármester beszámolt arról, hogy a faluban prémnyúltenyésztés folyik, és várhatóan még ebben az évben az ország harmadik legnagyobb nyúlvágóhídja is elkészül.

A szolgáltatások terén sem panaszkodhatnak az itt élők, hiszen van orvosuk és védőnői szolgálatuk. Az egyházak közül kisebb gyülekezettel jelen vannak és aktívak a metodisták, valamint a reformátusok. Az evangélikusok 2016-ban fiatal lelkészt kaptak Kasza Gábor személyében, a templom, a parókia és a környéke pedig látványosan fejlődik. A most hétvégi Nemzetiségi- és Falunapokon felkerül a templom falára a györkönyi lelkészek emléktáblája, amely 1718-tól sorolja fel az itt szolgáló tisztelendőket.

Kasza Gábor Fotó: Mártobfai Dénes

Kasza Gábor elmondta, 2016. augusztus elsejével került ide, de már a július 31-ei istentiszteletet is ő tartotta. Eddig beosztott lelkészként tevékenykedett, augusztus 25-én azonban beiktatják. Érkezése előtt a Györköny-Bikácsi Társult Evangélikus Egyházközség tagjai fiatal, agilis lelkészt szerettek volna. Azóta is azt tapasztalja, hogy a gyülekezetben van akarat a megmaradásra és az épülésre. Egy-egy istentiszteletre hatvanan-hetvenen jönnek el, nagyobb alkalmakkor akár százan is, karácsonykor pedig kétszázötvenen vesznek részt az istentiszteleten.

Azt is megtudtuk, hogy a templomban a padokra új párnák kerültek, és a parókia kerítését is lefestették. Megfiatalodott a presbitérium, az új grémium március 31-én állt fel. Nagy öröm, hogy Kasza Gábor ötven gyermeknek tarthat hittanórákat. Igaz, az is egyedülálló, hogy az egyházközségnek 240 gyülekezet fenntartója, azaz tagja van.

Készültek a falunapra Fotó: Mártonfai Dénes

Az evangélikusok mellett további közösségek színesítik a falu életét. A Fiatalok Egymásért Egyesület a nyugdíjasklubbal közösen szervezte a Funky Party Village Beach és Fánkfesztivált. A szintén nagy sikerű ZeGaBo elnevezésű rendezvényt, amely a zenére, a gasztronómiára és a borra épül, a Györkönyi Pincehegyért Egyesület jegyzi. Györköny nem mellesleg tagja a Pincefalvak Szövetségének, májusban itt rendezték a Pincefalvak Napját. A település ezen egyedülálló része lesz a helyszíne a szeptember elsejei Szüreti Derbynek is. A verseny pénzdíja háromszázezer forint lesz. Mint Braun Zoltántól megtudtuk, azért pont ennyi, mert a település megújulásának háromszázadik évfordulóját ünneplik.

A településen két tánccsoport, egy német- és egy country működik. Előbbi a sváb bált szervezi, utóbbi a countryfesztivált, és mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy Györkönyről más tájakon is kedvező kép alakuljon ki. A kórus az adventi időszakban szervez szép rendezvényt a templomban, amelyen a környező települések művészeti együttesei is szerepelnek.

Nemrégiben dalárda alakult, amely a Nemzetiségi és Falunapokon katonadalokkal lép fel. A pénteken kezdődött és vasárnapig tartó eseménysorozatot a helyi-, a német nemzetiségi önkormányzat és a Hagyományőrző Egyesület rendezi, és igen változatos programot kínál a györkönyieknek és vendégeiknek. A településnek két partnertelepülése van. Erdélyben Marosszentanna településsel vannak kapcsolatban, a németországi Eckartsweier településről érkezőkkel pedig a hétvégén együtt ünnepelnek a nemzetiségi napokon.

Pályázati forrásból fejlesztenek a községben

Az önkormányzat anyagi helyzete stabil, ez azonban nem teszi lehetővé, hogy saját erejéből nagyobb beruházásokat megvalósítson. Braun Zoltán elmondta, pályázati sikereiknek köszönhetően azonban több projekt is fut Györkönyben. Így például tart a vízminőségjavítási program, amely várhatóan a jövő év végén fejeződik be. A TOP-os turisztikai program a pincefalu fejlesztését célozza.

Két vidékfejlesztési pályázatuk közül az egyik közel húszmilliós, és az önkormányzat ennek révén várhatóan még az ősszel közüzemi gépeket, például traktort, mulcsozót, árokásót vásárolhat. A másik projektben a már eddig is jól működő konyhába kerülnek új eszközök. Az iskolában két tanterem korszerűsítése zajlik, illetve a tanári szobáé. Az önkormányzat saját erejéből újíttatta fel a falumúzeumot. Jelentős beruházás a községben a negyvenmillió forintos járda- építés, amelyhez a JETA nyújt támogatást, és amelynek révén közel két kilométer járdát térköveznek.

Megtetszett a ház, a falu

Tumpek Imre néhány évvel ezelőtt költözött Györkönybe. Mint mesélte, korábban Pakson laktak, és sokfelé keresgéltek. Azt is elmondta, hogy amikor ráakadtak jelenlegi lakóhelyükre, először a ház tetszett meg, aztán megfogta a falu és a Pincehegy. Azóta már paksi cégét, a Hidro-First Kft.-t is áthozta a faluba.

A társaság egyedi igények szerint készít célgépeket. Tumpek Imre ottjártunkkor épp a parókián segédkezett önkéntesen, és mint kiderült, tagja a dalárdának, a falunapon főz, azaz nagy örömmel vesz részt Györköny közösségi életében, az itt élők pedig számítanak rá, örömmel veszik az ő és párja társaságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában