Századik születésnap

2018.08.06. 11:30

Küzdelmes, de gazdag élet van az ünnepelt mögött

A család, rokonok és barátok köszöntötték Simontornya legidősebb polgárát, Bakonyi Józsefnét, vagy ahogy nagyon sokan ismerik a városban, Juliska nénit.

Ihárosi Ibolya

A város legidősebb polgára, Bakonyi Józsefné, születésnapját ünnepelték szombaton. Az idős hölgy az előző nap töltötte be 100. életévét. Mai nevén Mezőszilason látta meg a napvilágot 1918. augusztus 3-án.

Az elsők között gratulált és adta át az önkormányzat, valamint a saját ajándékát Csőszné Kacz Edit polgármester, aki elmondta, hogy egy városvezető legszebb feladata az idős emberek köszöntése. Már tíz éve minden évben megemlékezik az önkormányzat Bakonyi Józsefné, és persze a többi idős városi polgár születésnapjáról.

A szűkebb család három nemzedéke köszöntötte az ünnepeltet, fia, lánya, veje, három unokája, unokamenyei és unokaveje, valamint négy dédunokája. Rengeteg virágot és ajándékot kapott Juliska néni, aki türelemmel viselte, amíg minden jelenlévő minden szépet és jót kívánt neki, majd megköszönte az ünneplést, ami szintén meglepetés volt a számára. Külön megemlítette, hogy már hatvan éve él Simontornyán, ahol a három unokát is beleértve felnevelt öt gyereket. Sosem jutott eszébe, hogy elköltözzön, otthon érzi magát a városban. Az unokák nevelésének nagy része azért hárult rá, mert a szülők dolgoztak. Kérdésünkre, hogy mi volt hosszú élete legfontosabb eseménye, legkedvesebb emléke, a gyerekeit említette.

Édesanyjának nem volt testvére, mondta el lapunknak Kővári Imréné, az ünnepelt lánya, mert az ő édesanyja fiatalon meghalt tüdőgyulladásban, ezt követően Juliska nénit rokonok nevelték Budapesten. Miután visszakerült Simontornyára, tizennyolc éves korában férjhez ment. Húsz éves volt amikor megszületett a fia, majd tíz évre rá a lánya. Röviddel az 50. házassági évfordulójuk előtt, 1986-ban meghalt Juliska néni férje, azóta egy háztartásban élnek a lányával és annak családjával. A gyerekek nevelése mellett ápolta az édesapját, az apósát, később a férjét, közben kertet művelt, állatokat tartott, mosott, főzött, ellátta a háztartást. Sokféle betegsége ellenére még ma is igen jól tartja magát, bár segítség nélkül már nem tud járni. Szellemileg viszont tökéletesen jól van.

Simontornya, és talán a megye legidősebb emberének, illetve asszonyának születésnapi rendezvényén közel harmincan vettek részt szombaton. Az ünnepi menü tárkonyos raguleves, majd sertéspörkölt volt, nokedlival. E mellett sült- és rántott csirke és sertés szerepelt a kínálatban, sült krumplival. Többféle sütemény és torta koszorúzta meg az ebédet. Az ünnepelt keveset evett, de két kis korty pezsgőt is megivott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában