kedvezmény

2018.08.03. 07:00

Lesz téli rezsicsökkentés a fával tüzelők számára is

A 12 ezer forintos juttatást eddig nem kaphatták meg azok, akik nem távfűtéssel vagy gázzal melegítik az otthonukat. A kormány nemrégiben döntött, hogy kiterjesztik a kört azokra is, akik fával, szénnel tüzelnek.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Döntött a kormány arról, hogy bővítik azoknak a háztartásoknak a körét, akik igényelhetnek téli rezsicsökkentést. Az eddig kimaradtak a támogatás összegét természetben – tehát fa, illetve szén formájában – kapják meg a következő fűtési szezonban.

A cél, hogy azokhoz a családokhoz is megérkezzen a téli rezsicsökkentés, akik olyan településen élnek, ahol ugyan van kiépített gáz- vagy távhőhálózat, de az ő utcájukba, házukba valamilyen oknál fogva még nincs bekötve. A becslések szerint mintegy 800 ezer ilyen háztartás van az országban. Eddig ezeken a településeken csak szociális alapon juthattak támogatáshoz azok, akik rászorultak. Ehhez az önkormányzatoknak a Belügyminisztériumnál kellett pályázniuk. Azonban a településeknek járó összeg megállapításakor nem vették figyelembe a szilárd tüzelőanyaggal fűtők számát. Így olyan települések is jelentős támogatást kaphattak, ahol alacsony a fával fűtők aránya.

– Jómagam a tévében hallottam a hírt. Egyelőre nem tudok konkrétumokról beszámolni – mondta Kelemen Ferenc, Izmény polgármestere. – Központi támogatást azok a háztartások kaphatnak, ahol nincsen vezetékes gáz. Egyelőre azt sem tudjuk, mi lesz a feladat, beszerezni, aprítani vagy kiszállítani kell a tüzelőt, de biztosan kitalálunk valamit. Találgatni nem akarok, de nincs bennem kétség, hogy szűkös emberi erőforrásaink ellenére valahogy megoldjuk a feladatot.

Györében a település több mint 80 százalékán a vezetékes gáz ki van építve, de magas ára miatt sokan mégis vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek.

– Amit az újságban olvastam, annyit tudok a döntésről – közölte Filamella Tibor, Györe polgármestere. – A hivatalban már több megkeresést kaptam azoktól, akik a rezsicsökkentésben érintettek, de nem tudtam mit mondani az embereknek. Én lennék a legboldogabb, ha osztogathatnék, de egyelőre nem egy pontosan meghatározott feladatról beszélünk. Nem lehet tudni, hogy milyen formában kell a támogatási igényt beadni, formanyomtatványon, vagy levelet kell írni. Várjuk, hogy az önkormányzatokat hivatalosan is értesítsék a teendőkről.

Amit eddig biztosan tudni lehet, az érintetteknek október 15-ig kell bejelenteniük támogatási igényüket a települési önkormányzatoknál. A kormány a szükséges pénzügyi forrást az önkormányzatok részére utalja majd, melyek gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyagról (fa, szén). Ezt az igénylők a téli fűtési szezonban vehetik át. Csak az kaphat azonban támogatást, aki még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is tesz. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti.

Készpénzben kapják meg a családok

A kabinet korábbi döntése értelmében azok a családok is megkapják a téli rezsicsökkentést, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Az érintett 284 településsel a Belügyminisztérium már korábban megállapodást kötött és a támogatást is átutalta. Ezeken a településeken az önkormányzatok szeptember végéig gondoskodnak arról, hogy a családok készpénzben megkapják a téli rezsicsökkentést. Ebbe a kategóriába 29 ezer háztartás tartozik, a támogatásukra 346 millió forintot biztosított a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában