ünnepi közgyűlés

2018.08.29. 17:30

Munkájuk, közéleti szerepvállalásuk miatt érdemeltek rangos kitüntetéseket

A Szekszárd Város Napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen kitüntetéseket adtak át a polgármesteri hivatalban. Az eseményre a kitüntetettek mellett önkormányzati képviselők, megyei vezetők, intézményvezetők, korábbi díjazottak és családtagok voltak hivatalosak.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Jövőt csak a múltból lehet építeni – fogalmazott Ács Rezső polgármester a Szekszárd város napi ünnepi közgyűlésen. – Már az ősi kultúrák közösségeiben is kiemelt tisztelet, megkülönböztetett féltés és tekintély övezte az öregeket, azokat, akik hírmondói voltak olyan időknek, amelyekkel a fiatalabb generációknak nem volt, nem lehetett érintkezésük. Az ő tudásuk volt a biztosítéka fennmaradásuknak, az ő múltból merítő tapasztalatuk garantálta jövőjüket, a múlt, a hagyomány tisztelete tehát nem öncélú, tartalmatlan illendőség volt, hanem az életben maradás záloga – mondta a városvezető. Arról is beszélt, hogy Babits Mihály, Baka István, Mészöly Miklós művei egyetemes érvényűek, de azt csak az itt élő tudja, milyen félelmetes volt a nyaranta a felhőszakadások után folyammá duzzadó, máskor oly békés kis Séd-patak vagy milyen borzongató érzés volt találkozni a múlt századból itt maradt, kalapos, mindig magában beszélő idős hölggyel a város főutcáján.

Ács Rezső a közösség erejéről beszélt, arról, ahogy a múlt ezer rétege rakódik egymásra. Így ma is itt él közöttünk az a számtalan névtelen parasztember, polgár, nemes és cseléd, akik évszázadokon át művelték a szőlőket, építették a házakat, halászták a környező vizeket, túléltek tűzvészt és kolerajárványt, árvizet, háborúkat és filoxérapusztítást, és mindig talpra állították a várost. A jelen kérdése a polgármester szerint az, hogy mi milyen várost hagyunk az utódokra. – Olyat, ahol, jó kimondani: szekszárdi vagyok, tudod, az a város, ahol Babits, Baka és Mészöly is született, ahol a világ legkiválóbb borai teremnek, s amelyet azért szeretek, mert ott, csakis ott vagyok otthon – zárta ünnepi köszöntőjét a városvezető.

A megyeszékhely első városi képviselő-testülete 1905-ben augusztus 29-én alakult, ezt ünnepelték az ünnepi közgyűlés résztvevői. A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a munkájuk, közéleti szerepvállalásuk alapján kiemelkedő személyek kitüntetést kapjanak. Az eseményt a Szily Lajos karnagy vezette Rézfúvós kamaraegyüttes műsora, Orbán György versmondása és a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület fellépése tette még emelkedettebbé, színesebbé.

Pro Urbe Szekszárd Emlékplakettet Bacsmai László esperes vett át Ács Rezsőtől. Bacsmai László szekszárdi szolgálata során nagy hangsúlyt fektetett a személyes kapcsolatokra, ajtaja mindig nyitva állt a problémáikkal hozzá forduló emberek előtt.

Közjóért kitüntető díjat dr. Bakk Miklós, egyetemi tanár, politológus, a Lugos és Szekszárd közötti testvérvárosi kapcsolat előmozdítója, Illés Tamás, a Vállalkozói Szalon elnöke, számtalan civil szervezet alapítója, tagja, aktív közösségi szervező, Dicső Zsolt költő, aki negyven éve alakítója is a város kulturális életének.

Közjóért elismerő címet érdemelt a Rotary Club Szekszárd, amely szervezet a város szépülését, a faddi gyermekotthont, a Hospice Alapítványt, a megyei kórházat és a tehetséges gyermekeket egyaránt támogatja, dr. Dusa Gáspár sebész, traumatológus főorvos, aki az idős, elesett emberek gyógyítását tartja a legfontosabb feladatának és Tóth Lászlóné, a szekszárdi Garay gimnázium nyelvtanára, a Nyitott Világ Alapítvány megálmodója.

Az önkormányzat Hirling Ádám kitüntető címet adományozott Kocsis Erika óvópedagógusnak, a Gyermeklánc óvoda idén nyugdíjba vonult vezető helyettesének, Pócs Margitnak, aki az önkormányzat közművelődési és civil kapcsolatok felelősének.

Dr. Bajor Klára bőrgyógyász, osztályvezető főorvos Tormay Károly kitüntető címet vehetett át a polgármestertől.

Tolácziné Varga Zsuzsanna, a Humánszolgáltató Központ igazgatója a Triebler Irma kitüntető címet kapta.

„Szekszárd javáért” kitüntető címet a Szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület és a CabTec Kft. érdemelt.

A Szekszárdi Németségért – Klézli János díját Katharina Eicher Müller és Mikola Péterné vett át dr. Józan-Jilling Mihálytól, a Szekszárdi Német Önkormányzat elnökétől.

A kitüntetettek nevében Dicső Zsolt mondott köszönetet frappáns ám mégis az ünnephez méltó módon. Véleménye szerint a díjazottakban az a közös, hogy mindannyian szeretik Szekszárdot, és Szekszárd is szereti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában