testvértelepülési kapcsolat

2018.08.12. 16:00

Nagy sikere volt a Tarkamarha Fesztiválnak (Képgalériákkal)

Koncertekből, kiállításokból, ínycsiklandó ételekből nem volt hiány az idei bonyhádi Tarkamarha Fesztiválon. A rendezvény ugyanakkor jó alkalom volt egy húsz éve tartó barátság megünneplésére is.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Nagy sikere volt Fenyő Miklósnak szombaton este a XVIII. Tarkamarha Fesztiválon, de minden más program is nagy érdeklődésre tartott számot.

Miközben a Szabadság téren felállított színpadon szombaton délután elkezdődött a szórakoztató műsor, a művelődési központban a XVI. Tarka Fotópályázat képeinek értékelése és díjátadója zajlott. A három tagú zsűri a szolnoki Lenner Ádám Őserő című fotóját tartotta a legjobbnak. Máté Réka zsűritag a továbbiakra nézve hasznos tanácsokkal látta el az indulókat, és kiderült, a tárlat anyagát jellemzően máshol is bemutatják, korábbi pályázatok képeit például Debrecenben, Gödöllőn láthatta a közönség.

 

XVI. Tarka fotópályázat

A XVI. Tarka fotópályázatra 46 fotós összesen 385 képet küldött be, ebből 32 alkotó 102 fotója tekinthető meg a bonyhádi művelődési központban.

1. díj: Lenner Ádám (Szolnok) – Őserő

2. díj: Németh Mihály (Győr) – Testőr

3. díj: Hajnal György (Zalaköveskút) – Nyári fürdő

Magyartarka Tenyésztők Egyesületének különdíja: Kocséri Petőfi Mg. Szövetkezet (Bakó Mihály fotója) – Három magyar összehajol

Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének különdíja: Dudás Mihály (Kecskemét) – Jeges vályúnál

Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének különdíja: Békefi Antal (Veszprém) – Sorban

A kiállítás augusztus 28-ig tekinthető meg.

A marhákat ezek után nem fényképezték, hanem illatosra és jó ízűre főzték a Szabadság téren, ahol a hagyományos főzőversenyen közel húsz csapat indult. Ahogy érdeklődtünk, kiderült, a többség hagyományos pörköltet készített. Kaszanics Károlytól, a Knipl Kft. csapatának főszakácsától megtudtuk, zöldséges, vargánya- és petrezselyem gombás marharagut főznek. Ez utóbbi gombát érdemes volt megszagolni, aromás, fűszeres illata miatt. Kaszanics Károly azt is elmondta, egy ilyen versennyel csak nyerhet az ember, hiszen fiatalok és idősebbek, kollégák, családtagok, barátok jönnek össze. Ő maga egyébként a hagyományos konyhát és azokat az ízeket szereti felidézni, amelyeket gyerekkorában még nagymamája konyhájában érzett.

A múltat idézte, ugyanakkor a jövőbe is mutatott az ünnepélyes testületi ülés a városházán, hiszen Bonyhád és Tardoskedd erősítette meg húsz évvel ezelőtt kötött testvértelepülési megállapodását. Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere köszöntőjében elmondta, az elmúlt húsz évben közös hagyományaik alakultak ki. Felsorolta azoknak a felvidéki településeknek a neveit, ahonnan hetvenhat, ma már Bonyhádon élő családot telepítettek ki. Beszélt arról, hogy ez az ünnep jó alkalom számba venni, hol tart magyarságunk. Megköszönte Tardoskedd polgármesterének, Tóth Mariánnak, hogy szívügyének tekinti a barátság ápolását.

Tóth Marián szerint a húsz év őket igazolta. Beszélt arról, hogy paradox módon egy szomorú esemény vezetett a két település testvérkapcsolatához. Ez azonban azt bizonyítja a tardoskeddi polgármester szerint, hogy még a legrosszabb helyzetből is születhet valami igazán jó dolog.

A mostani szerződésben a települések ígéretet tettek arra, hogy közös hazájuk, a keresztény Európa értékeit továbbra is szem előtt tartják, és szorgalmazzák az emberek közötti együttműködést és tiszteletet. Emellett a települések kölcsönös látogatásaik és közös programjaik által továbbra is erősítik a nemzeti egység megélését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában