tűzkár

2018.09.21. 17:30

A nappaliban állt, a kapcsolókból folyt a víz

Egyelőre ismerősöknél húzta meg magát az a fiatal pár, akinek a lakása alaposan megsínylette a paneltüzet.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Mint ahogy arról beszámoltunk, negyvenöt embernek kellett ideiglenes elhagynia az otthonát, miután tűz ütött ki egy negyedik emeleti lakásban szeptember 3-án éjszaka.

A Kőrösi Csoma Sándor utcai bérház lakásában – ahol a tűz keletkezet – közműszolgáltatás nem volt, a szobákban felhalmozott szemét égett. Az egyedül élő férfi – akit füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba – otthona lakhatatlanná vált. (Információink szerint azóta egy otthonban húzta meg magát.) A tűzoltók több órás munkával fékezték meg a lángokat. Azonban nemcsak a tűzfészeknek számító lakás vált a lángok martalékává, az alatta lévő ingatlan is alaposan megsínylette az oltási, kármentési munkálatokat.

Majd' három hét telt el a tűzeset óta, de már a lépcsőház előtt érezni a füstszagot. A korlátokon még mindig ott a korom. A legfelső emeleten két lakás üres, az egyikben meghalt a tulajdonos, a középső lett a tűz martaléka.

– Tavaly novemberben költöztünk, több millió forintból teljesen felújítottuk a kétszobás lakást – vezet be Mohai Dénes. – Senkinek nem kívánom azt, amit azon az éjszakán átéltünk. Mintha a Pokoli torony című film folytatását forgatták volna. Szakadt az eső, lenn álltunk az utcán, méteres lángok csaptak fel. „Tudtuk, hogy egyszer baj lesz a Bélával” – jegyezte meg egy szomszéd. A szekszárdi és bonyhádi tűzoltók gyorsan kiértek, de ők nem tudták volna megfékezni a lángokat. Fél óra múlva érkezett meg Paksról a magasból mentő szer. Több parkoló autóban is kárt okoztak a lehulló elemek.

A tető- és homlokzatszigetelés teljesen leégett. Mohaiék redőnye leolvadt a nagy hőtől.

– A nappaliban tócsában állt, a villanykapcsolókból folyt a víz. A házban a legnagyobb kár minket ért. Amiért keményen megdolgoztunk, az pillanatok alatt oda lett – mindent kezdhetünk elölről. A közös képviselő azt mondta, a lépcsőház, a homlokzat és a tető a káresettől számítva egy hónapon belül rendbe lesz téve. A többi lakó becsukja az ajtót, nem akarnak tudni semmiről – tette hozzá megtörten Mohai Dénes. – Azt gondoltam, hogy egy ilyen esemény után prioritásként kellene kezelni az ügyünket.

A károsult férfi egyelőre annyit tud tenni, hogy szellőzteti a lakást. Három páramentesítő gép napi 18-20 órában megy, hogy a levegőből kivonja a felesleges nedvességet. Van otthonbiztosításuk, de a biztosító legfeljebb néhány százezer forintot ígért. Dénes az újbóli felújításra begyűjtötte az árajánlatokat, hogy igazolja a társaságnak, mekkora kár érte őket. Feleségével egyelőre ismerősöknél húzták meg magukat, de csak 1-1,5 hónapot tudnak maradni, utána tovább kell menniük.

Ma egy enyhébb, majd hétfőn egy markánsabb hidegfront éri el hazánkat. Országszerte záporokra kell számítani. A tűz után most ismét a víz miatt fájhat majd a fiatalok feje.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában