kiskertész

2018.09.30. 13:00

Ássunk kertet, ültessünk gyümölcsfát, málnát

Októberben eljön az ideje a szántásnak, ásásnak, többféle növényt ilyenkor kell telepíteni.

Mauthner Ilona

Októberre a kertből már majdnem minden terményt fel- és leszedtünk – van, akinek már üvegből mosolyog vissza vagy a fagyasztójában pihen a munka gyümölcse.

Szeptember végén van az ideje a kiskertünk felásásának. Az őszi ásást trágyázással érdemes összekötni. A téli csapadék is jobban lejut a talajba – nem folyik el a felszínen. És ha már kézben van az ásó, ilyenkor van ideje a gyümölcsfák vagy bogyósok telepítésének is. Két dologra mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi szerves trágya, és a talajlakók ellen használjunk valamilyen rovarölő szert. Tehát mielőtt a csemetét beillesztenénk a gödörbe, fedjük be egy halom földdel a trágyát, és valamilyen talajfertőtlenítőt is szórjunk a gödörbe.

A sütőtök felszedésével nem kell kapkodni, de ha az indák teljesen elszáradtak, jobb fedél alá hozni őket, mert ugyan a dércsípte tök az igazi a mondás szerint, de nem érdemes kockáztatni, hogy a nedves talajon fekve megtelepedjenek rajta a kórokozók, és felpuhítsák a héját.

Az alma-, körte- és cseresznyefa metszését nyugodtan megkezdhetjük ősszel, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele. Érdemes még a fagyok beállta előtt gombaölő szerrel bepermeteznünk a gyümölcsfáinkat. Takarítsuk ki a szamócaágyást is, vágjuk le a növény felső részét, szedjük le az elszáradt leveleket és tépjük le az indákat.

A piros- és feketeribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell megmetszenünk, és ez a hónap a legkedvezőbb a málna- és szederbokrok gondozására, az új hajtások szétültetésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában