IFU

2018.09.24. 11:30

Idén is sokat köszönhetünk az Ifjúsági Uniónak

Kulturális programok, kerékpáros-vízi-és gyalogtúrák szervezésében, felújításokban is fontos szerepet játszottak az Ifjúsági Unió Szekszárd tagjai.

Fekete Dávid

Fotó: Beküldött fotó (Retkes Tamás)

Szeptember hetedikén zajlott le a Jazz piknik, korábban a már hatodik alkalommal megrendezett Karika Toura, és még sokáig lehetne sorolni a programokat, amiket az Ifjúsági Unió szervezésében élvezhettek az érdeklődők. Az 1990-ben alakult társaság, immáron huszonnyolc éve képezi szerves részét a szekszárdi és környékbeli kulturális és szabadidős életnek. Ahogyan Joó Balázs, az IFU jelenlegi elnöke elmesélte, az idei, tizenkilencedik Bartina túra volt a város, és a civil szervezet történetének egyik – ha nem a – legnagyobb népszerűségnek örvendő teljesítménytúrája. A több mint 1400 embert megmozgató rendezvény szervezésében és lebonyolításában 106 önkéntes vett részt. Ez azért is szép eredmény, mert az első, 2000-ben megszervezett túrát körülbelül 100-an teljesítették, tizenkilenc év után ez a szám tehát tizennégyszeresére növekedett.

Az IFU fő célkitűzései közé tartozik az egészséges életmód, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése, a társadalmi felelősségvállalás és a kisközösségek fejlesztése. Joó Balázs elmondta, ők nem azért cselekszenek, hogy dicsérjék, vagy ünnepeljék őket – nem készíttetnek táblát a nevükkel, nem propagálják magukat, céljuk – amit legtöbbször el is érnek – az, hogy minél több embert megmozgassanak. Ahogyan ő fogalmaz, ha az ember kimozdul a házából, csak egyszer, egy rendezvényükre, ők már elégedettek. Tagjaiktól is hasonló gondolkodást várnak el: rengeteg önkéntességet. Az éves tagdíj banális 1500 forint, ellenben, elvárás, hogy akinek szabadideje van, azt önkéntes munkával töltse el. Ez az alapelv, eszerint gondolkodik a 98 jelenlegi tag mindegyike.

Joó Balázs elmondása szerint közösségi adományokból, önkéntes alapon működnek közre a különböző felújításokban, számukra fontos helyszínek, épületek, pihenőhelyek karbantartásában. A tömérdek túra – Föld Napi Teljesítménytúra, Laudetur Sió-tour vízitúra – mellett például szemétszedési akciókat is szerveznek, de az idei egészség világnapjához kapcsolódóan tartották meg a Kecskesajt kóstoló nevezetű programjukat, Illa Gábor pécsi kecskesajtos termékeit kóstolhatták meg, illetve meghallgathatták élményeit, történetét a kecskesajt gyártáshoz vezető útról.

Felsorolni szinte nem lehet az idei évben már megrendezett, és még előkészületben lévő programokat. Az IFU jelenleg az egyik, ha nem a legaktívabb civil szervezet Szekszárdon, és a jövőben sem terveznek változtatni ezen.

Fotó: Beküldött fotó (Brandt Tamás)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában