nemzetközi kapcsolatok

2018.09.25. 20:00

Kína volt nagykövetének ízlett Szekszárdon a jóféle vörösbor

Zhu Zushou, Kína egykori magyarországi nagykövete vezette azt a küldöttséget, melynek tagjai tegnap Szekszárd kultúrájával és művészetével ismerkedtek. A tizenkét személy, köztük tudósok, üzletemberek és közéleti szereplők alkotta csapat elsőként a Mészáros Borházat kereste fel.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A látogatás megszervezésében Palásti Lajos Erik vállalt főszerepet, mint a New Silk Road Services Kft. alapítója, valamint a Nature Span cégcsoport nemzetközi együttműködésekért felelős vezetője. Mint lapunknak elmondta, szekszárdi és fadd-dombori gyökerei arra kötelezik, hogy ilyen rendezvényekkel is igyekezzen erősíteni a megye és székhelye iránti érdeklődést, a magyar-kínai kapcsolatok elmélyítését.

Miután a pekingi Renmin Egyetem nemzetközi szakán szerezte mesterfokú jogi diplomáját, kifogástalanul beszéli a hivatalos kínai nyelvet. Nem csekély feladat hárult rá, hiszen egymaga kellett, hogy mindent és mindenkinek gyorsan, szakavatottan fordítson, valamint közben ügyeljen a forgatókönyv pontos megvalósítására. Ebbéli törekvéseit teljes siker koronázta, ezt bizonyítja a kínai delegáció tagjainak szemmel látható elégedettsége.

A távol-keleti vendégeket a Bartina Néptánc Egyesület látványos produkcióval fogadta a Mészáros Borház tornácán. Ezután Ács Rezső polgármester tartott köszöntőt, megemlítve, hogy Szekszárd büszke történelmére, hagyományaira, művészetére és nem utolsó sorban kiváló boraira. Mészáros Pál tulajdonos azt közölte, hogy cége borainak legnagyobb felvevő piaca éppen Kína.

A Borház megtekintése, majd egy rövid borkóstoló után a kínai csapat, kiegészülve a szekszárdi vendéglátókkal, köztük dr. Haag Éva alpolgármesterrel, Csillagné Szánthó Polixéna humán bizottsági elnökkel és dr. Máté István önkormányzati képviselővel, átsétált a közeli Hotel Merops Mészáros Szállodába. A Tücsök Zenés Színpad hangulat fokozó fellépése után ízletes ebéd közepette Mészáros Péter ajánlásaival folytatódott a bor bemutató és borkóstoló.

Ezt megelőzően adott interjút lapunknak Zhu Zushou volt nagykövet, a Kínai-Magyar Baráti Egyesület elnöke. Mint mondta, élete egyik legjelentősebb élménye volt a Magyarországon 2003 és 2007 között, nagykövetként eltöltött három és fél év. Minden erőfeszítését arra fordította, hogy erősítse a két ország kapcsolatát.

– Úgy gondolom, hogy az említett három és fél év alatt a magyar–kínai viszony kiváltképp szépen fejlődött – folytatta a diplomata. – Ennek egyik legkiemelkedőbb jele volt az, hogy 2004-ben közreműködésemmel Hu Csin-tao elnök Magyarországra látogatott. Jómagam fogadtam az első, Magyarországra érkező kínai turistacsoportot 2003 novemberében a Ferihegyi repülőtéren. Igyekeztem Budapesten túl is tekinteni, jártam néhány vidéki helyszínen is, de Tolna megyébe, Szekszárdra, most jutottam el első alkalommal.

Magyarország borkultúrája mindig is lenyűgözött és mély benyomást tett rám. Ez az érzés tovább erősödött bennem Mészáros Pál borpincéjének felkeresésekor, annak ellenére, hogy csak rövid ideig maradtunk ezen a helyszínen. Egyre több magyarországi alkoholos ital jut el Kínába, s úgy gondolom, ez a tendencia a jövőben tovább erősödik.

A volt nagykövet azt is elmondta, hogy miután Kína hatalmas ország, eltérő szokásokkal, nem lehet népességét egyértelműen a borivók táborába sorolni. A dél-kínaiak mindenesetre szívesen fogyasztanak vörösbort. Ám például a mandzsúriai részen elsöprő többségben vannak a baijiu – „kínai pálinka” – kedvelői.

– A magyar vörösborok még mindig nem eléggé ismertek Kínában, remélem, lesz alkalom és lehetőség például a szekszárdi fajtákat is népszerűsíteni nálunk – tette hozzá a fentiekhez Zhu Zushou. – Ami a továbbiakat illeti, úgy gondolom, már jelenlegi látogatásunk is biztató kezdetnek tekinthető. Jómagam egészen biztosan szorgalmazni fogom azt, hogy országunkból minél több küldöttség induljon útnak Szekszárdra.

A volt nagykövet ezen célkitűzését megerősítette az ebéd közepette tartott pohárköszöntőn is. A küldöttség valamennyi tagjával együtt érdeklődéssel hallgatta Béresné Kollár Éva, a Tücsök Zenés Színpad vezetőjének, valamint Matókné Kapási Juliannának, a Bartina művészeti vezetőjének ismertetését. Előbbi együttes egykoron járt egy turné erejéig Kínában, utóbbi még nem: Zhu Zushou mindenkit arról biztosított, hogy hazájában egyaránt nagy szeretet övezi a magyar énekeseket és táncosokat. Végezetül a delegáció egyik hölgytagja jellegzetes kínai zenére tett néhány olyan lépést és mozdulatot, melyekkel a távol-keleti mozgásművészetből adott ízelítőt.

– A látogatásra alapozva igyekszem egyeztetni nagykövet úrral, valamint a delegáció többi tagjaival az együttműködés újabb, jövőbeni lépéseiről – közölte összefoglalásképpen Palásti Lajos Erik. – Bízom benne, hogy nemcsak a szekszárdi bor, hanem idővel a helyi néptánc is megjelenik Kínában.

Egy kínai dalt énekelt a tévében

Palásti Lajos Erik Szekszárdon járt általános iskolába. Ezután Baranya székhelyére ment középiskolába és ott elvégezte a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolát. Magyar-német tannyelvű idegenforgalmi képzést kapott, jól megtanult németül. Érdekelte a turizmus, gyakran megfordult Ausztriában és Németországban. A kötelező gyakorlatot viszont az Egyesült Államokban, Harrisburgban végezte el. Elsajátította az angolt, bejárta Washingtont és New Yorkot. Hamarosan a kínai nyelv felé fordult, beiratkozott az ELTE kínai szakára. A Konfuciusz Intézetnek köszönhetően többször is járt ösztöndíjjal Kínában. Sőt, egy időre sztár is lett ott, miután a Kínai Központi Televízió holdújévi gálaműsorában egy kínai dalt énekelt el. Produkcióját akkor és ott közel félmilliárdnyian látták. Jó hangja van, egykoron énekelt a Tücsök Zenés Színpad tagjaként. Diplomáját 2018 május hónapban szerezte meg Pekingben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában