Montázs program

2018.09.24. 15:30

Személyre szóló tájékoztatás fogyatékosoknak

Az úgynevezett Montázs programról hangzott el tájékoztató kedden a Babits Mihály Kulturális központban.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

A program lényege, hogy fogyatékosok számára elérhetőbbé váljanak a szakmai és a közszolgáltatások. Köszöntőjében Ács Rezső polgármester elmondta, hogy az önkormányzat mindig is kiemelten kezelte a szociális területet. Sokat tettek azért, hogy a rászorulók számára megfelelő szolgáltatási és anyagi hátteret biztosítsanak. Örülnek, ha ezen szolgáltatások tovább bővülhetnek. A program a megyeszékhelyen két új munkahelyet teremt. A feladatot egy teljes és két részmunkaidős alkalmazott látja el 2021. március végéig. Ha az ellátásra továbbiakban is szükség lesz, az önkormányzat nyitott arra, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy utána is biztosítsa ezt a szolgáltatást, tette hozzá a polgármester. Tolácziné Varga Zsuzsanna, a humán szolgáltató központ igazgatója szerint akkor működnek jól, ha rendszerben gondolkodnak, minél több információt, szolgáltatást tudnak biztosítani a már működő civil és más szervezettekkel együttműködve.

A tájékoztatón az önkormányzat illetékesei és a fogyatékkal élők szervezeteinek a képviselői vettek részt. A négy évre elosztott, közel 3,3 milliárd forintos országos program keretében minden megyében és Budapesten 22 információs és koordinációs pont létesül, a család és gyermekjóléti központok meglévő rendszerére építve annak érdekében, hogy a fogyatékos emberek és családtagjaik személyre szabott tájékoztatást kaphassanak. A program célja, hogy az elszórtan található információkat összesítsék, és egy folyamatosan követhető rendszert hozzanak létre. A kiképzett tanácsadói hálózat mellett, a programon belül ezeken a pontokon logopédiai ellátás is lesz. A felnőtt logopédiai hálózat 2019. január 1. és 2021. január 31. között biztosít napi 8 órás ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást. Tervezik egy országos eszközkölcsönző hálózat kialakítását az alternatív kommunikációt használók számára. Jövő év májusában indul az autizmus tanácsadó, területi munkacsoportok létrehozásával. Országosan 10 teamet állítanak fel, amelyekben 35 szakember dolgozik részmunkaidőben. Megújul és új tartalmakkal bővül az egységes fogyatékosügyi információs portál, a www.efiportal.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában