Agrárlogisztikai központ épült

2018.10.11. 13:55

A falu megtartó erejét szeretnék erősíteni az új munkahelyekkel

Soha nem látott mennyiségű fejlesztési támogatás érkezett a településre – mondta Rácz Róbert, Nak polgármestere, aki a küszöbön álló fejlesztésekről és a tervekről beszélt.

Hanol Erzsébet

Jelentős lépés előtt áll a naki önkormányzat. Rácz Róbert polgármester elmondta, hogy hamarosan átadják az Agrárlogisztikai Központot, amelyet száztízmillió forintos pályázati forrásból tudtak megvalósítani. A pályázatot a Nakoil Kft. nyújtotta be, és az elnyert összeget több millió forinttal egészítették ki a tulajdonosok: az önkormányzat és a Naki Mezőgazdasági Zrt. Tették ezt azért, mert további fejlesztéseket, eszközbeszerzést terveznek.

Az Agrárlogisztikai Központban növényi magvak sajtolását végzik majd. Ehhez elsősorban a helyi gazdáktól szeretnének alapanyagot vásárolni, támogatva ezzel a boldogulásukat. A központ létrehozásával ugyanis a munkahelyteremtés volt az egyik legfontosabb cél. Hét ember foglalkoztatásával kezdik a működést, de Rácz Róbert azt reméli, idővel ennél jóval több embernek tudnak munkát biztosítani. A falu megtartó erejét kívánják ezzel erősíteni, mivel nagy gondot jelent az elvándorlás. Emellett persze nem titkoltan bevételt is szeretnének elérni. A központ hatékony működéséhez több évtizedes szakmai tapasztalatával a Naki Mezőgazdasági Zrt. járul hozzá. A központ építési munkálatait a Tam-Bau Kft. végezte a megbízók megelégedésére.

Szintén jelentős, hogy ivóvíz minőségjavításra nyert el támogatást az önkormányzat. Erre nagy szükség van, mivel a vízmű meglehetősen elavult. Új technológiai gépház épül, elvégzik a teljes csőhálózat tisztítását, illetve fúrnak egy új kutat. Az összköltség több mint száznegyvenötmillió forint. A Vidékfejlesztési Programban külterületi földutak karbantartására nyertek tízmillió forintos támogatást. Ehhez kétmillió forint önerőt tesz hozzá a faluvezetés, így vásárolni tudnak egy nyolcvan lóerős erőgépet vonó- és tolólappal, valamint mulcsozógéppel. Az önkormányzat egy traktoros foglalkoztatását is vállalta.

A közelmúlt fontos eseményei között említette a polgármester azt is, hogy több év kihagyás után, ismét helyi labdarúgócsapatnak szurkolhatnak a sportbarátok. Ettől a szezontól kezdve a megyei III. osztály nyugati csoportjában szerepel a Nak SE, amelyben a helyiek mellett környékbeli fiatalok is rúgják a bőrt. Rácz Róbert szerint fontos, hogy a mérkőzések kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a lakosságnak, és az edzések megteremtik a mozgás lehetőségét a fiataloknak. A tervek között említette, hogy szeretnék felújítani az óvodaépület tetőszerkezetét és korszerűsíteni az IKSZT fűtésrendszerét. Mindezekhez azonban pályázati támogatásra lenne szükség. Mindemellett folytatnák a járdák felújítását, kovácsoltvas kerítésre cserélnék a templom és a temető jelenlegi kerítését, továbbá tervezik a Nosztány pusztai bekötőút rendbetételét.

Minden hónapra jutott program

Augusztusban rendezték a falunapot Nakon. Focikupával és főzőversennyel kezdődött a program. A sportos megmérettetésre négy csapat nevezett, közölük a Dombóvári barátok nevű formáció szerezte meg az elsőséget. A Csödör FC lett a második, a Nak SE a harmadik és a Nak FC a negyedik. A gólkirály Pozsonyi Albert lett, a legjobb kapusnak Bérdi Benedeket, a legjobb mezőnyjátékosnak Vass Áront választották. A főzőversenyen kilenc csapat vett részt. A Barátok lettek az elsők, a Barátnők a másodikok és a Peitler-csapat a harmadik. A különdíjat az önkormányzat csapata kapta. A kulturális műsorban a helyi és környékbeli csoportok léptek fel, este pedig az Irigy Hónaljmirigy adott koncertet.

A szeptember szüreti felvonulással indult. Érkeztek fogatosok és lovasok a helyiek mellé a szomszédos településekről, illetve vonult a menetben két pótkocsis traktor is. A felvonulás öt állomásán táncolták és kidobolták a híreket. A bíró Turi István, a bíróné Turiné Füredi Cecília volt.

Október első hetében az Országos Könyvtári Napokhoz is csatlakozott a település. Szűcs Zsuzsanna múzeumpedagógus tartott előadást az ovisoknak, valamint kézműves foglalkozással várták a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában