Egyed Antal Honismereti Egyesület

2018.10.09. 20:00

Egyháztörténet volt a fő téma az ülésen

Egyháztörténetek Tolna megyében. Ezt az összefoglaló címet viselték azok a kiselőadások, melyek a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület XIX. megyei találkozóján hangzottak el. A rendezvény szombaton volt a Művészetek Házában.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A résztvevőket dr. Gesztesi Enikő, az egyesület elnöke, Zsámboki Árpád, a Honismereti Szövetség alelnöke és Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd Megyei Jogú Város Humán Bizottságának elnöke köszöntötte. Ezt követően Zsámboki Árpád gratulált a Honismereti Szövetség idei kitüntetettjeinek. Dr. Dobos Gyula már a nyáron átvehette a Bél Mátyás-plakettet, kiemelkedő munkássága elismeréseként. Cserna Anna, dr. Balázs Kovács Sándor, Kurdi Tibor és dr. László Péter emléklapot kapott, a közösségi díjnak a Szekszárdi Baka István Általános Iskola lett a gazdája. A Honismereti Egyesület Egyed Antal-díját egyéni kategóriájában Németh Judit, közösségi kategóriájában a Pusztahencsei Népfőiskola képviselője vehette át. Külön köszöntésben részesült az egyesület három, immár nyolcvan éves tagja: Kaczián János tiszteletbeli elnök, dr. László Péter és dr. Márton Ferenc.

Dr. Gesztesi Enikő az egyesület tevékenységéről beszámolva egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a csapat egy éven belül két jelentős díjat is kapott. Mindez fémjelzi az egyesület munkáját. Kiváltképp örvendetes, hogy egyre több fiatal jelentkezik.

Az előadások sorát dr. Kaszó Gyula nyitotta meg, a Szekszárdi Református Egyházközség vezető lelkipásztora a Szekszárdi Református Egyházközség 1884 és 1914 közötti történetét foglalta össze.

Dr. Ótós Miklós nyugalmazott főorvos dr. Újvári Józsefről emlékezett meg. Nagy István középiskolai tanár Ordass Lajos evangélikus püspök emlékezete (1901–1978) címmel foglalta össze az egyházi személyiségről szóló ismereteket. A találkozót hozzászólások, visszaemlékezések, ismertetők zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában