kirándulás

2018.10.29. 16:20

Elmaradt kirándulást pótolt a népfőiskola

TN

Fotó: Beküldött fotó

Elmaradt kirándulást pótolt a kölesdi népfőiskola. Mint arról a közéleti.hu beszámol, a népfőiskola a zárófoglalkozásai után a tanévet közös kirándulással fejezi be, amely tavasszal az időjárás szeszélye miatt hiúsult meg. Ezt a kiruccanást pótolták a kölesdiek a napokban. Kellemes őszi időben, az önkormányzat kisbuszával és személyautóval utaztak a sióagárdi Hímzésmúzeumba, ahol a tárlat létrehozója, működtetője és tulajdonosa, Vargáné Kovács Veronika agárdi népviseletben fogadta a csoportot. Mindenre kiterjedő részletességgel és figyelmességgel mutatta be magángyűjteményét.

Elmondta, hogy a sióagárdi pincék helye a Leányváron épült pincefaluban van, ahol mintegy négyszáz pince és tanya áll, ezen kívül még találunk úgynevezett likpincéket is, amelyek előtt nincs présház.

A kölesdiek végignézték a vitrinek anyagát, ahol a legősibb fehér hímzéstől végigkövethették az elszínesedés útját, látták a jellegzetes agárdi színeket, mint a sötétlila, permetkék, olajzöld. Vezetőjük felhívta figyelmüket a mintakincs változatosságára, a lyukhímzés alkalmazásának területeire, a cakkok alakjára, a dupla borsólyuk színeire, majd a vitrinben levő szoba tárgyairól és a népviselet jellegzetességeiről is beszélt.

Látták a csuklóig érő szűk ujjú ingeket, a rózsás és vízfolyásos tutyikat, a bimbós, koszorús és bütykös kapcákat, a „péntölös” viseletet, a „kenyet” kötényt és annak készítését, a nagyünneplőt, a menyasszony fekete ruháját. Végül megnyíltak előttük a szoknyákkal, kapcákkal, tutyikkal, löbikékkel, kendőkkel zsúfolásig teli szekrények.

Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában