mindenszentek

2018.10.31. 07:00

Hosszabb nyitva tartással várják a látogatókat

Mindenszentek napján a temetők meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat. Idén a négy napos ünnep alatt a legtöbb sírkertben a főkapu késő estig nyitva lesz.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A héten a temetők lesznek a legforgalmasabb helyek, hiszen vallástól függetlenül szinte mindenki felkeresi elhunyt szerettei sírját. Mindenszentek, azaz november elseje azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akikről a kalendárium nem emlékezik meg név szerint. A november 2-i halottak napja a katolikusokon kívül a protestáns egyházak ünnepe is, 998-tól csak a bencések, a XII-XIII. századtól már egész Európába megtartotta. Magyarországon a mindenszentek a rendszerváltás után 2000-ben lett újra munkaszüneti nap.

Mindenszentek környékén miközben a szeretteinkre emlékezünk az emberben felmerül a gondolat, mi lesz velünk a halálunk után. A kérdésre Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános válaszolt:

– Mi keresztények a halált nem tekinthetjük csupán szükséges rossznak, hiszen hitünk szerint a halállal nem ér véget az ember élete. Itt, földi életünk során arra kell törekednünk, hogy, halálunk után az örök élet boldogságát nyerjük el, és ne a kárhozatra jussunk. Az üdvösséghez szükséges a hit és a belőle fakadó jócselekedetek, vagyis, nagyon igaza van Szent Ágostonnak, aki azt mondta: „Isten, aki megteremtett téged, a te közreműködésed nélkül nem fog üdvözíteni.” Szoktunk imádkozni a boldog halálért. Vagyis azért, hogy a halál ne készületlenül érjen bennünket. Jöhet váratlanul, de ne készületlenül. Jézus mondja: Legyetek készen, mert nem tudjátok sem a napot sem az órát. Kimenni a temetőbe szerintem emberi gesztus, a szeretetünk, tiszteletünk jele. A hívő ember a virág és mécses mellett a legfontosabbat sem hagyja el: az elhunytért való imát, amivel segíthetünk neki abban, hitünk szerint, hogy elnyerje az örök élet boldogságát. Mi katolikusok halottak napján szentmisét mutatunk be a halottakért, amelyen értük imádkozunk.

Mindenszentek előtt a gyertyák, mécsesek mellett koszorúból és krizantémból vásárolunk a legtöbbet. A koszorú kiválasztása ilyenkor is ízlés kérdése. A műanyagok tartósság szempontjából verhetetlenek, és az áruk is kedvező. Mégis a tobozból készült, az élőfenyős és a moha alapúak a népszerűbbek. Egy közepes méretű mohakoszorút legolcsóbban 1500 forintért, egy tobozost, élő virággal 2200 forintért lehet megvásárolni. A piacokon zömében a házilag készített koszorúkat, krizantémokat kínálják, ez utóbbi szálja 250 forinttól kezdődik.

Hősök voltak és áldozatok

Szekszárd város önkormányzata és a katolikus plébánia közös megemlékezésre hívja a város lakóit: november 2-án, pénteken, délután 4 órakor halottak mapi megemlékezés, gyertyagújtás lesz az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák tiszteletére. Helyszín az Alsóvárosi temető, ahol köszöntőt mond Ács Rezső polgármester, beszédet mond Bíró László és imát mond Petkó Tamás plébános. A halottakért a mise este 6 órakor kezdődik a Béla téren, a Belvárosi katolikus templomban. Este 7 órakor kezdődik a Szabó László és Nagy Janka Teodóra könyvbemutatja, melynek címe Hősök voltak és áldozatok, szekszárdiak a Nagy háborúban.

 

Temetői nyitvatartás november 1. és 4. között

Bátaszék: időkorlát nélkül látogatható

Bonyhád: a római katolikus és evangélikus sírkert 7-21

Dombóvár: időkorlát nélkül látogatható, 20 óra után csak gyalogos forgalom

Dunaföldvár: mind a négy temető időkorlát nélkül látogatható

Gyönk: időkorlát nélkül látogatható(19 óra után csak gyalogosan)

Nagymányok: időkorlát nélkül látogatható

Paks: mind az öt temetőben 8-20

Tamási: nov 1-2. időkorlát nélkül látogatható, a többi napon 7-21

Tolna: időkorlát nélkül látogatható

Simontornya: időkorlát nélkül látogatható

Szekszárd: időkorlát nélkül látogatható

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában