építőipar

2018.10.04. 17:36

Mára átrendeződött az építtetők köre

Ha lakóház építésében vagy bővítésében gondolkodunk, a szabályozás változása miatt ez családi kivitelezéssel már nem lehetséges. Szakember után kell nézni.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

A jogszabály változása miatt már nem kell az egylakásos, legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóépületekre építési engedélyt kérni, elegendő az egyszerű bejelentés, azonban mindent dokumentálni kell az e-építési naplóban. Az adatok rögzítése mellett kötelező feltölteni a kivitelezői szerződést is.

Az első nagy döntés, hogy generálkivitelezőt választunk, vagy pedig magunk vállaljuk a szakemberek kiválasztását és tevékenységük összehangolását. Ha generálkivitelezőben gondolkodunk, csupán egy szakemberrel kell állandó kapcsolatot tartanunk. A gördülékeny, minőségi munka az ő felelőssége. Természetesen a generálkivitelezőnek felára van, a szakemberek az ő alvállalkozói, így többe kerül majd az építkezés vagy az átalakítás.

– A 80-as években divatos és olcsó kalákában történő kivitelezés már a múlté. Érdekes módon cégünknél a lakásépítések bővülését kevésbé érzékeljük, jelenleg nincs a repertoárunkban magánerős építkezés – mondta Kólya József, a Tam-Bau Kft. ügyvezetője.

– Ugyanakkor a kereskedői szegmensünk profitál az építőipari termelés nagyságából, hiszen legyen szó transzportbetonról, zsákos vagy egyéb építőanyagról, kiszolgáljuk az anyagigényeket. Mivel száz ember dolgozik nálunk, hatékonyabban működik a cég, ha uniós forrásokon alapuló infrastrukturális beruházásokat teljesítünk.

A kisvállalkozások versenyképességét növelik a magánerős építtetők, akik költséghatékonysági okokból a különálló szakipari tevékenységek összehangolásával végzik, irányítják a beruházást. Akinek fontos az időtényező, az közepes vállalkozás mellett teszi le a voksát, aki pedig – anyagi megfontolásból – napi szinten kíván részt venni a munkafolyamatokban, az a mikro- és kisvállalkozások közül választ.

– Jelenleg is zajlik a szekszárdi Mandula utcában egy három lakásból álló ingatlan építése, amely cégünk saját beruházása – nyilatkozta Orbán Tamás, az SZ+C Stúdió Kft. vállalkozási igazgatója. – Már menet közben, amikor szerkezetkész állapotban volt az épület, akkor értékesítettük a lakásokat. A belső terek kialakítása, nyílászárók beépítése, felhasznált burkolatok kiválasztása már a lakókkal egyeztetve, illetve az ő igényeikhez igazodva történt. Építőanyag-kereskedésünk forgalmát tekintve úgy látom, hogy a magánerős építtetők igyekeznek saját maguk beszerezni a komolyabb tételeket, legyen szó akár tégláról, cserépről vagy burkolóanyagokról.

Lakásfelújításnál alapesetben nincs szükség még az egyszerű bejelentésre, illetve ezzel együtt felelős kivitelezőre sem – kevesebb szakemberrel lesz dolgunk. Ha magunk intézzük az építkezés lebonyolítását, készüljünk fel arra, hogy naponta ellenőrizni kell a szakikat. Ezen felül meg kell szervezni, hogy a kiválasztott mesterek ráérjenek a kiválasztott időpontban, ehhez pedig tudnunk kell, hogyan követik egymást a munkafolyamatok.

A tervezők tapasztalatai szerint nagyon fontos, hogy minden esetben kössünk kivitelezői szerződést, legyen pontos megállapodás arra vonatkozóan, hogy mit, milyen költséggel, milyen határidővel vállalnak.

Tartós lehet az ágazat növekedése

A KSH most kiadott jelentése szerint júliusban az építőipari termelés volumene 38 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a júniusi 28,2 százalékos emelkedés után. Az épületek építésének volumene 28,5, az egyéb építményeké 48,3 százalékkal emelkedett.

A nyári hónapokra visszatért az építőipar az eddigi bővüléséhez, és a következő másfél évben ez az ütem még fokozódhat is az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával. Ezt követően viszont jelentős lassulásra lehet számítani a lakásépítéseknél, mivel a kedvezményes áfakulcs 2019 utáni megszűnése jelentős érvágás lesz, már jelenleg is csökkenést mutat az építési engedélyek száma. Ezt ellensúlyozhatja majd, hogy a felszabaduló munkaerőt a rengeteg infrastrukturális beruházásra át lehet csoportosítani, ami fenntarthatja az ágazat teljesítményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában