statisztika

2018.11.01. 16:00

A kisebb építőipari cégek hiányoznak a megyei kínálatból

Nem panaszkodnak a megyei építési vállalkozások, van feladatuk bőven. Ezek mögött elsősorban uniós és állami támogatások vannak.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

A megyei székhelyű, legalább öt főt foglalkoztató építőipari vállalkozások idei első félévi termelési értéke 14,1 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron 6,4 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A vállalkozások az első félév folyamán 11,8 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, 51 százalékkal többet, mint 2017 azonos időszakában. Az épületek építésére vonatkozó új megbízások összege 42, az egyéb építmények kivitelezésére kötötteké 59 százalékkal emelkedett. A június végi 8,3 milliárd forint értékű szerződésállomány az egy évvel korábbi 3,6-szorosára emelkedett.

Egy–másfél évet látnak előre, és ez az időszak tele van munkával, megrendelésekkel, mondta Werner Mihály, az Alica-Bau Zrt. műszaki igazgatója. Zömében önkormányzati és magán megbízásaik vannak, melyek mögött elsősorban uniós és állami támogatások állnak. Több kisebb feladattal is megkeresik őket, amelyekre nem mindig van kapacitásuk. Ezeknek a megoldására hiányoznak a megyében azok a kisebb építőipari cégek, amelyek a két évvel ezelőtti mélypontot nem tudták átvészelni.

Az idei első félévben a megyében huszonnyolc lakást vettek használatba, harminchéttel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen három, a többi városban huszonkettő, a községekben három lakás épült. Minden településtípus esetében visszaestek a lakásberuházások.

Építési forma szerint tizenhét lakást családi házas formában, tizenegyet többszintes, többlakásos épületben adtak át.

Átlagos alapterületük az országost meghaladó, százhuszonnégy négyzetméter volt.

A lakások hatvannyolc százalékát négy és annál több szobával építették. A megyében tizenöt lakás szűnt meg, eggyel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az idei év első félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen százharminckettő volt, ami harminckilenc százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában.

Ingáznak Tevel és a főváros között

A Tolna megyei lakásépítési kedvet jól tükrözi a megye egyetlen kis méretű téglagyárának, a tevelinek a forgalma. Erős Pál igazgató lapunknak korábban elmondta, míg egy aktívabb időszakában a téglagyár egyetlen nap alatt negyvenezer téglát adott el, addig később már csak átlagosan napi tizennyolcezret, a múlt évben viszont összesen nem érték el a kétszázezret.

A tíz évvel ezelőtti időszakhoz képest – jól érzékelhetően – visszaesett az építkezési kedv. Hogy túléljék ezt az időszakot, a teveliek is alakítottak egy építőipari brigádot.

Naponta ingáznak a főváros, valamint Tevel között. Jellemzően kisebb nagyobb beruházásokban kapnak munkát, előfordul, hogy valahol alvállalkozóként.

A téglagyár is működik, de nagyon kicsi forgalommal. A falvakban ugyanis nem jellemző a családi házak felújítása, építése.

Vidéken sajnos egyre több az elhagyott ház, nem költenek rá, ha elöregedett, inkább elköltöznek a fiatalok a városba, albérletbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában