2018.11.28. 14:00
Orjára vágták a sertést Bátaszéken
Évek óta hagyomány Bátaszéken, hogy a helyi német nemzetiségi önkormányzat és egyesület közösen rendezi meg a sváb disznóvágást. Az idein a feldolgozási munkákban közel húszan vettek részt, a vacsoránál pedig százharmincan ültek az asztal mellett.
Fotó: Ócsai Krisztina
Szombaton reggel kezdődött a munka, tájékoztatta lapunkat Kardos Gábor, a helyi német nemzetiségi egyesület elnöke. Mint mondta, az „alapanyagot”, egy jól megtermett sertést dr. Somosi Szabolcs, Bátaszék alpolgármestere jóvoltából kapták. A Tájház udvarán a megtisztított disznót a lábánál fogva felakasztották, majd feldarabolták. Elsőként az állat belsőségeit távolították el. Ahogy Kardos Gábor mondta, orjára vágták a disznót. Ezt követően az állat darabokra szedése az úgynevezett hackstockon folytatódott, mely egy vastagabb fából készült asztal, amit csak disznóvágásnál használnak a svábok. Az asszonyok a konyhában ügyeskedtek, készült a toroskáposzta, a belsőségekből – tüdő, szív, húsok felhasználásával – a szauresz, mely tipikusan sváb étel, amit savanykásan és habarással készítenek el, és természetesen hurkát, kolbászt is kevertek. A disznóvágás fő böllére idén is Schäffer István volt, aki a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, segítői pedig az önkormányzat, illetve az egyesület tagjai voltak.
Természetesen megkérdeztük Kardos Gábortól, hogy miben különbözik a sváb disznóvágás a magyartól. Mint elmondta, a sertés orjára vágása tipikusan német szokás, de a különbség inkább a fűszerezésekben van. Az eredeti stifoldert például a svábok paprika nélkül készítették.
Egy-egy ilyen rendezvény legnagyobb erénye, hogy a gyerekek, fiatalok közreműködésére is számítanak, akik belefolynak a munkákba, így óhatatlanul megtanulják, átveszik a felnőttektől a szokásokat. Az esti vacsoránál – mely az általános iskola éttermében volt – százharmincan ülték körbe az asztalt. A zenét a Milich duó biztosította.