tamási

2018.12.14. 12:40

Egy bizottsági javaslat csökkenést irányoz elő

Jövőre derül ki, mennyi kohéziós és vidékfejlesztési forrás áll majd rendelkezésünkre.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Kilencedik alkalommal rendezték meg a fiatal mezőgazdászok Tolna megyei találkozóját. A tamási Vályi Péter Szakképző Iskolában tegnap lebonyolított rendezvényen Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, a mostani költségvetési ciklusban ezerháromszázmillárd forint áll az agrárium rendelkezésére. Az összeget kötelezetségvállalással lefedték, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további pályázati nyertesek, hiszen mintegy tíz százalékkal túlvállalják ezt a költségvetést. Erre egy kormánydöntés ad lehetőséget, mely szerint minden uniós programot, így a vidékfejlesztésit is túlkölthetik, számítva arra, hogy mindig vannak visszacsorgó pénzek.

Kis Miklós Zsolt a 2020 utáni ciklusról megjegyezte, egyelőre még nem látják, mennyi támogatás áll majd rendelkezésre. Van egy bizottsági javaslat, amely jelentős csökkenést irányoz elő.

A kicsivel több mint kilencszázmilliárd forintos összeg érzékelhető csökkenést jelent. Ez a közös agrárpolitika teljes keretére érvényes. Azon dolgoznak, hogy a visszaesés ne valósuljon meg.

Az tisztán látható, hogy a 2019-es európai parlamenti választások előtt erről nem lesz döntés. Jövő év végén lehet leghamarabb költségvetése az uniónak, ekkor fog kiderülni, hogy végül mennyi pénz – kohéziós és vidékfejlesztési forrás – áll majd Magyarország rendelkezésére. Akkor fogjuk látni, hogy mekkora lesz a magyarországi társfinanszírozás aránya. Elképzelhető, hogy ezerháromszázmilliárdnál több áll majd rendelkezésre, de ez még a jövő zenéje.

Több lábon

Már a múltban is igaz volt, hogy a gazdáknak több lábon kell állni. Így működött ez a tanyagazdaságok esetében is, de a téeszek működéséből látható, hogy a végén mellék üzemágakat alakítottak ki. Minden agrárvállalkozás számára a több lábon állás előnyös, azaz ha 3-4 féle szántóföldi növénytermesztést folytat a vállalkozás. A tevékenységüket bővíthetik akár kertészeti, ipari zöldségtermesztéssel, vagy állattenyésztéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában