visszatekintés

2018.12.24. 10:50

Ez történt 2018 májusában: Beindult a programdömping

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal május van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A majálisok és a gyermeknap nyitották a hónapot, majd nem sokkal később már a középiskolai ballagásokról és érettségi vizsgákról szóltak a híradások. Megyénkben több mint ötszáz gimnazista és a Szekszárdi Szakképzési Centrum tíz tagintézményének mintegy ezeregyszáz tanulója vett búcsút az iskolájától.

Simontornyán a 16. századot idézték fel a Várnapon
Fotó: Makovics Kornél

Az áprilisi választásokat követően májusban megalakult az új parlament. Tolna megyéből négy Fidesz-KDNP-s képviselő, Horváth István, Potápi Árpád János, Süli János és a listáról bejutott Hirt Ferenc tett esküt, illetve az LMP-s színekben indult, azóta független Hadházy Ákos és Harangozó Tamás került a parlamentbe. Az MSZP-s képviselő kalandos úton jutott be: visszavonuló képviselőtársa, Gőgös Zoltán az ő javára mondott le a mandátumáról.

Több kiemelkedő sporthír is gazdagította a hónapot. Ezek közé tartozik az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárlabda csapatának bajnoki ezüstérme, valamint a 9. Tolle Borvidék Félmaraton, amelynek közel ezernyolcszáz résztvevője volt idén. A leggyilkosabb, 29 kilométeres távon a szekszárdi Orsós Zoltán megvédte tavalyi elsőségét, míg a nőknél Cseke Lilla győzött. Május végén aztán a kerékpárosok hasítottak a megye útjain a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj nemzetközi országúti versenyen. Összetettben az első a szlovén Rok Korosec lett.

Gemenc Nagydíj: Michael Kurkle, Rok Korosec és Nicolea Tanovitchii

Több nagy rendezvény is esett erre a hónapra. Szekszárdon harmadik alkalommal szervezték meg a Pünkösdi Hal- és Vadünnepet. A gasztronómiára építő rendezvény zenei vonalon is erős volt. Rúzsa Magdi (borító fotónkon) és a Punnany Massif együttes koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni a Béla király téren. Bátaszéken a rétesfesztiválnak van hagyománya a pünkösdi időszakban, amelyet idén hetedik alkalommal szerveztek meg. Székely, felvidéki és sváb szokások szerint dolgoztak az asszonyok, és kínáltak több mint kétezer házi nyújtott rétest.

Májusban a ballagás után az érettségi várt a végzősökre
Fotó: Makovics Kornél

Május utolsó vasárnapja 2001 óta a magyar hősök emléknapja, amelyről megyeszerte megemlékeztek. Szekszárdon, az Augusz-ház mellett különleges emlékművet is avattak ezen a napon két rendőr, két honvéd és két civil emlékére, akik egy robbanásban vesztették életüket 1949-ben.

A Háry János Mesefesztivál sok családot vonzott a megyeszékhelyen. A mesés program során Mátyás király és a hozzá kapcsolódó történetek kapták a főszerepet, no meg sok-sok játék. Simontornyán pedig összecsaptak a magyarok és a törökök, persze csak jelképesen, a Várnap alkalmából, amelyen egy 1543-as ostromot játszottak újra.

Bonyhádon sportos szellemben telt idén a majális Fotó: Makovics Kornél

Idén több évnyi kihagyás után újra szárnyra kelt a Cinegemadár. A Bogár István emlékére megrendezett népzenei verseny legjobbjai a „Tiszán innen, Dunán túl” országos megmérettetésre jutottak tovább.

Siklóernyős Célraszálló Nemzeti Bajnokság helyszíne volt Őcsény
Fotó: Hargitai Éva

Több elismerés is gazdára talált a hónap folyamán. A Tolna Megyei Mérnöki Kamara Kőrösi Miklós Díját Batu Árpád, Alkotói Díját Friedmann Tamás, a Bohli Antal ifjúsági díjat pedig Gőbölös Kálmán vehette át. Az Ápolók Nemzetközi Napján Galláné Simon Katalin kapta az Év Szakdolgozója címet, emellett pedig főigazgatói dicséreteket és csoportos elismeréseket is átadtak.

Kuriózum volt májusban, hogy Kóbor János, a legendás Omega együttes frontembere Szekszárdon, az Eszterbauer Borházban ünnepelte a 75. születésnapját.

Az ápolók nemzetközi napján díjakat adtak át Szekszárdon Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában