évértékelő

2018.12.13. 20:00

Pakson értékelte az évet a 20 éves RHK Kft.

Erős szakmai bázis, óriási kihívások, felelősségteljes megoldások – e címszavakkal jellemezték 2018-at a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK) szerdai évértékelő eseményén.

Finta Viktor

Fotó: Molnár Gyula

Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató beszámolt a telephelyeiket érintő fontos történésekről. Mint mondta, a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolónál folytatták a nagyszabású biztonságnövelő programot, elkészült augusztus végére egy új könnyűszerkezetes csarnok.

A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában 9307 kiégett fűtőelemet tárolnak a 2018-ban elhelyezett háromszáz újjal együtt. A szakemberek már dolgoznak a további tárolókamrák építésének előkészületein.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló telephelyére eddig 6536 hordót szállítottak, 4833 került vasbeton-konténerekbe ágyazva a felszín alatt 250 méterre található 1. kamrába, amely megtelt. A gazdaságosság és a biztonság szem előtt tartása mellett új tárolási koncepciót terveztek, a további paksi kis- és közepes aktivitású hulladékot már eszerint helyezik el a 2. kamrában, amint annak feltételei megvalósulnak, illetve e tervek alapján történik a 3. és 4. kamra bányászati kialakítása is – nyilatkozta dr. Kereki Ferenc.

A Nyugat-Mecsekben zajló kutatási programról elmondta, a cél továbbra is az, hogy minden körülményt figyelembe véve kijelenthessék a Bodai Agyagkő Formáció alkalmasságát a nagy aktivitású hulladékoknak és a kiégett fűtőelemeknek szánt tároló befogadására.

A fórumon elhangzott, hogy az idei közvélemény-kutatás alapján az RHK Kft. tevékenységének társadalmi elfogadottsága továbbra is magas.

A rendezvényen megemlékeztek, hogy húsz éve, 1998. június 2-án jött létre a jogelőd RHK Kht., melyet a Kormány nevében az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója alapított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában