névváltoztatás

2018.12.15. 11:30

Védettséget élvező nevet nem vehet fel ma bárki, szabadon

Az ismert történelmi és az ismert jelenkori nevek viselőiről, felvevőiről szól az alábbi írás. A névváltoztatás szabályaira is kitérünk, egy anyakönyvvezető segítségével.

Wessely Gábor

Az ismert történelmi nevek felvétele nem megengedett. Kovács Józsefből nem lehet Kossuth Lajos. Egyébként szabad a névváltoztatás. A téma kapcsán Périné Pámer Erzsébet paksi anyakönyvvezető adott tájékoztatást.

Elmondta, hogy névváltoztatást csak személyesen lehet kérni, az országban bármely anyakönyvvezetőjénél. Meg kell indokolni a változtatás szándékát, s alá kell támasztani, például anyakönyvi kivonattal vagy hozzájáruló nyilatkozattal. Az erről szóló törvény meghatározza azon nevek körét is, amelyek felvétele nem engedélyezhető. Kivéve, ha az illető felmenői között volt ilyen nevű, s azt igazolni is tudja. Védettséget élvez például a Deák, Széchenyi, Vörösmarty, Bartók, Kazinczy név. De a régies írásmódúak felvétele sem egyszerű: Weöres, Németh stb. Az eljárás illetéke első ízben tízezer, minden további változtatás esetén ötvenezer forint.

Pakson évente körülbelül negyven névváltoztatás történik. Ebből öten-hatan a családi, a többiek a keresztnevükkel nincsenek kibékülve. Sokszor fordul elő, hogy a nevelőszülő veszi a nevére a gyereket.

Napjainkban az is megesik, hogy valaki nemcsak a nevét nem érzi magáénak, de a nemét sem. Átoperáltatás utáni névváltoztatásokról is hallani. Ebből is adódik, hogy a különböző nyomtatványokon már nem a leánykori név, hanem a születési név formulát alkalmazzák. Az anyakönyvi törvény az ezzel kapcsolatos teendőket is rögzíti. Pakson, az anyakönyvvezető praxisában, eddig ilyen eset még nem fordult elő.

Mai és régi ismert nevek viselői jó néhányan vannak megyeszerte. Sióagárdon él Háry János, aki több cikluson át polgármestere volt a falunak. Mosolyogva mondja, hogy az ő szavait soha, senki nem vonta kétségbe. Cseh Tamás egy paksi cégnél dolgozik. Gyakran faggatják zenészi, énekesi képességéről, de ki kell hogy ábrándítsa az érdeklődőket; neki más az útja. Orbán Viktor dombóvári hálózatszerelő. Egyszer baleset érte. Egy arra járó srác hívott hozzá mentőt, telefonon. Mi a neve? – kérdezte a diszpécser. Mivel már sokszor előfordult, hogy bemutatkozáskor azt hitték, hogy kamuzik, azt mondta: Orbán Viktor, és nem viccelek. A srác továbbította az infót: Orbán Viktor, és nem viccel!

Megkérdeztük: Milyen sztorijaik voltak a nevüknek köszönhetően?

 

A paksi Cseh Tamás:

– Néha együttérzően gyászolnak velem vadidegen emberek, őszintén sajnálkozva, hogy elvesztettem a rokonomat, máskor megkérdezik, hogy tudok-e én is olyan jól énekelni, mint ő. Erre az a válaszom, hogy egyrészt nem a rokonom, másrészt tudok énekelni, de inkább nem mutatnám meg, mert abban még sosem volt köszönet.

 

A sióagárdi Háry János:

– Kisdiák koromban szavaltam részleteket a Háryból az iskolában. Lejött a tévé is, felvették, de akkor még a hangot külön kellett utószinkronnal rátenni a filmre. Felutaztunk a pesti stúdióba. Jött a rendező, kérdezte, hogy ki vagyok. Illedelmesen bemutatkoztam: Háry János. Én meg Petőfi Sándor – mondta, de nem annyira illedelmesen.

 

A dombóvári Orbán Viktor:

– Együtt jártam óvodába Antal Józsikával. Tévét, netet bekötő szerelőként dolgozom. Kampányidőszakban volt, aki lecsapta a telefont, mikor időpont-egyeztetésre felhívtam. Aztán visszacsörögtem, kértem, hogy nyugodjon le és legyen büszke: nem mindenki mondhatja el magáról, hogy Orbán Viktor kötötte be nála a netet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában