hulladékkezelés

2019.01.16. 11:30

Az ünnep jelképe az utcán várja a sorsát

Vízkereszt, azaz január 6-a napjával hivatalosan is elérkezett a karácsonyfa lebontásának az ideje. Itt-ott már korábban is lehetett kiszolgált fenyőfákat látni az utcákon, de az igazi dömping kétségkívül a napokban következik be. Mi lesz a karácsonyfák sorsa? Ezt a kérdést tettük fel az illetékes hulladékgazdálkodási cégeknek. 

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A megyeszékhelyen és szolgáltatási területén a hónap végéig gyűjti a fenyőket az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – mondta el lapunknak Tóth Teodóra, a társaság munkatársa. A cég a hozzá tartozó települések mindegyikén januárban két alkalommal is összeszedi a felesleges karácsonyfákat. A dátumok a kft. honlapján szerepelnek, de az ügyfélszolgálattól telefonon is kérhető felvilágosítás.

Fontos tudnivaló, hogy ezen időpontokban a cég csak karácsonyfákat szállít el, más zöldhulladékot nem. Utóbbi elszállítása áprilisban kezdődik, ezen a téren több változás várható, a tudnivalókról szintén a honlap ad tájékoztatást. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a kisebb településeken viszonylag csekély mennyiségben, a városokban nagyobb mennyiségben kerülnek felesleges karácsonyfák a házak, illetve a szeméttároló edények mellé. A fenyőket a cég felaprítja, a morzsalékot a komposztáló telepen kezelik.

Dombóváron évek óta hasonló, eddig bevált módszert alkalmaznak a feleslegessé vált karácsonyfák kezelésére – közölte Szabotin Gábor városgondnok. A rendezett városkép megtartása, a közlekedés, valamint maga a fenyő szállításának zavartalan biztosítása érdekében a lakosságtól azt kérik, hogy a karácsonyfákat a kijelölt gyűjtőpontokhoz vigyék, ezekből nem kevesebb mint negyven áll rendelkezésre.

A városgondnok megjegyezte, hogy természetesen mindig akadnak, akik a kényelmesebb megoldást választják, tehát például a saját hulladékgyűjtő edény mellé teszik a fát: de azért a gyűjtőpont rendszer alapvetően működik. Ezekről a helyszínekről azután a fák egy telephelyre, egy átmeneti tárolóba kerülnek, s ha nagyobb mennyiség összegyűlik belőlük, akkor ledarálják azokat. Ebből a morzsalékból tüzelőnek való anyagot készít egy vállalkozás. Szabotin Gábor a fentiekhez azt is hozzátette, hogy tapasztalatai szerint a feleslegessé vált karácsonyfa-kihelyezés idénye elég sokáig, január első napjaitól február közepéig is eltarthat.

Fenyő volt a zöldhulladék zöme

A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ez év második hetében Paksról és a környező hat településről több mint húsz tonna zöldhulladékot gyűjtött össze, melynek nagy része feleslegessé vált karácsonyfa volt – adott tájékoztatást Wind Péter.

A cég paksi szállításvezetője azt is közölte, hogy a következő zöldhulladék-gyűjtés az év negyedik hetében lesz.

A pontos dátumok a kft. honlapján megtalálhatók. Wind Péter egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy a karácsonyfákat, valamint a kötegelt vagy zsákolt zöldhulladékot az eddig megszokottak szerint a gyűjtési napon reggel hat óráig a kommunális gyűjtőedény mellé szíveskedjenek kihelyezni. A begyűjtött zöldhulladékból aprítás után a cég komposztot állít elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában