ingatlanpiac

2019.01.12. 17:27

Kevés és drága is az albérlet

Munkatársunktól

Az előző években elindult építkezések jelentős része fejeződik be idén, így több mint húszezer új lakás átadása várható, ami várhatóan meghaladja majd a tavaly átadott új lakások számát. Az új lakások megjelenése fordulatot hozhat az albérletek piacán.

Az ingatlan.com adatai szerint január első napjaiban a budapesti – maximum nyolcvan négyzetméteres – kiadó lakások átlagos bérleti díja havi százötvenezer forint volt, míg az újonnan épült vagy újszerű lakásokért közel százhetvenezer forintot kértek a tulajdonosok.

Debrecenben a kilencvenötezer forintos átlaghoz képest az új lakások bérleti díja száztízezer forint volt, Győrben pedig az átlagos bérleti díj százezer forintot tett ki, ennél tíz százalékkal drágábban adták az új lakásokat. Tolna megyéből sokan járnak Pécsre egyetemre, az ottani átlagos albérletárak kilencvenezer forint körül vannak, de az újépítésű, korszerű lakásokért száztízezer forintot is elkérnek.

Az új vagy újszerű kiadó lakások felára tehát tíz-húsz százalékos a különböző városokban. Az albérletpiacon megjelenő, újonnan épült lakások kínálata 2019-ben ugrásszerűen növekedhet, mivel az eladási céllal épült új lakások jelentős részét befektetők vásárolták fel.

Az új és újszerű lakásokat eddig is magasabb áron lehetett bérelni, ezért a vevőkért folytatott verseny miatt mérséklődhet a bérleti díjban megjelenő minőségi felár, azaz ugyanannyi pénzért valószínűleg jobb minőségű lakásokat tudnak majd bérelni az érintettek.

Mindezek ellenére az átlagos lakásbérleti díjakban nem várható nagyon komoly változás vagy árcsökkenés. Közvetett módon az új és használt lakások piacán látható erős kereslettel párosuló drágulás az albérletpiaci keresletet is erősítheti.

Az áremelkedés miatt ugyanis a nagyobb városokba költözők közül sokan a vásárlás helyett inkább a lakásbérlés felé vehetik az irányt.

Alig jelenik meg kiadó lakás a piacon a megyében

Szekszárdon annyira kevés az albérlet, hogy ingatlanközvetítőhöz alig jut el ilyen ajánlat – mondja Markó Ildikó szekszárdi ingatlanszakértő, régiós tanácsadó. Jól mutatja ezt, hogy az ő cégüknél mindössze egy darab ilyen ajánlat található. Más városokban, illetve kisebb településeken is hasonló a helyzet, egyrészt kevés a kiadó lakás vagy ház, másrészt ritkán kerül nyilvánosságra, újságba vagy internetre az ajánlat. A tulajdonosok inkább rokoni, ismeretségi körben, vagy azon keresztül adják ki a lakásokat. Óvatosak, gyanakvóak, teljesen idegenekkel nem szívesen kötnek szerződést. A megyeszékhelyen egy hatvan négyzetméteres lakás bérleti díja hatvanezer forint plusz rezsi, ennél inkább többet kérnek, mint kevesebbet. Családi ház esetében a havi bérleti díj százezer forint vagy annál több.

A bérbeadók minimum kéthavi kauciót kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában