középiskolai felvételi

2019.01.18. 11:30

Komoly megmérettetés vár szombaton az ifjakra

A középiskolák egy része nem pusztán a tanulmányi eredmény alapján rangsorolja a fiatalokat. A gimnáziumi képzésekre való bejutás alapfeltétele a központi írásbeli felvételi teljesítése. A megmérettetés szombaton lesz.

Mácz Katalin

Fotó: Mártonfai Dénes

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba jelentkezőknek központi felvételit kell írniuk. Ennek eredményéhez adódik hozzá a hozott tanulmányi átlag, valamint a szóbeli vizsga eredménye 25-25 százalékban. Ez utóbbi tematikája a választott tagozattól függ. Andorka Gábor igazgató elmondta, szombatonként ingyenes felvételi előkészítőt tartottak, amelyen a központi írásbelihez és a szóbeli megmérettetéshez szükséges tudással igyekeztek felvértezni az ifjakat. A diákoknak így lehetőségük van megismerni az intézményt és a pedagógusokat is, ami enyhíthet a vizsgadrukkon. Az intézményben szeptembertől öt osztály indul hét tagozattal. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is túljelentkezésre számítanak.

A szekszárdi Garay János Gimnáziumba jelentkezőknek szintén központi írásbeli vizsgát kell tenniük. Ennek eredménye, valamint a hozott tanulmányi átlag fele-fele arányban számít a felvételi sorrend kialakítása során. Heimann Józsefné igazgató elmondta, a többéves tapasztalat azt mutatja, hogy a kettő együttesen valóban jó képet ad a várható teljesítményről. Hozzátette, a központi írásbeli vizsga az első komoly megmérettetés egy diák életében, a Garay gimnázium pedig igyekszik ennek sikeres teljesítéséhez segítséget nyújtani a felvételi előkészítőkkel. Idén is több mint kétszeres túljelentkezésre számítanak.

A Szekszárdi Szakképzési Centrum tagintézményei szakiskolai, szakközépiskolai és szakgimnáziumi képzést is indítanak. A központi, írásbeli felvételit csak annak kell teljesítenie, aki szakgimnáziumi képzésre jelentkezik, és a választott tagintézmény ezt elvárja a jelentkezőktől. Az Ady Endre tagintézménybe jelentkezők esetében például feltétel. Ebben az esetben az írásbeli feladatsor eredménye és a tanulmányi átlag egyforma mértékben számít. A szakképzésre jelentkezők számára nincs felvételi vizsga, esetükben a tanulmányi átlag a meghatározó. Minden intézmény maga dönti el, mely évfolyamok, illetve mely tantárgyak eredményeit veszi figyelembe.

A menetrend

A diákoknak mind magyar nyelvből, mind matematikából tíz feladatot kell megoldaniuk. A válaszokra 45-45 percük van – ismertette az Eduline.hu. Magyarból a nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretek alkalmazását mérik, de önálló szövegalkotást is elvárnak. Matematikából nem kizárólag a tanultakat kérik számon, hanem a tanulók problémamegoldó képességeit is nézik. A pótló központi írásbeli felvételi vizsgák január 24-én lesznek.

A felvételt hirdető középfokú iskolák április 30-ig küldik meg a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést.

Borítóképünkön: A november végén Szekszárdon megrendezett pályaválasztási kiállításon a középiskolák is bemutatták képzési kínálatukat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában