Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége

2019.02.23. 20:00

A polgárőrök közgyűlésén elismeréseket is átadtak Dunaföldváron

Megtartotta hagyományos év eleji közgyűlését a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége. Az esemény helyszíne a dunaföldvári polgármesteri hivatal díszterme volt.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége szombati közgyűlésén Széles János megyei elnök ismertette az elmúlt év polgárőri tevékenységét. Elmondta, hogy megyénk százkilenc települése közül hetvennégy helyen ügyelnek a lakosság biztonságára polgárőrök, köszönhetően annak, hogy van olyan egyesület, amely több településért is felel. A megyei taglétszám 1720 polgárőr, és ifjú polgárőrökkel is bővültek az egyesületek, a létszámuk tavaly év végén ötvenöt volt. Nyolc egyesületnél lovas polgárőrök is teljesítenek szolgálatot.

A megyei elnök kiemelte, hogy szorosan együttműködnek a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal, az adóhivatallal, a Közúttal, karitatív és más civil szervezetekkel. Jó a kapcsolatuk az önkormányzatokkal és az elmúlt évben együttműködési megállapodást kötöttek a megyei önkormányzattal is. Mindemellett a lakosság is keresi, kéri a segítségüket.

Az egyesületek fő stratégiai partnere a rendőrség, és a szolgálatokra a napi munkakapcsolat jellemző. A megye polgárőrei 2018-ban 147 628 óra szolgálatot teljesítettek, ebből 8586 órát a rendőrséggel közösen. Emellett az Országos Polgárőr (OPSZ) Szövetség által meghirdetett programokat teljesítették, és mivel az elmúlt évet az országos szervezet a család-, a gyermek- és az ifjúságvédelemnek szentelte, és a megyei egyesületek is ennek szellemében szervezték több rendezvényüket.

Az OPSZ-től kapott támogatásként tavaly 25 millió forinttal gazdálkodott a megyei szövetség. Széles János büszke az eszközállomány fejlődésére. Elmondta, hogy negyvennégy egyesület összesen ötven gépjárművel rendelkezik, tizenegy motorkerékpár, negyvenkilenc kerékpár és egy elektromos kerékpár segíti a közlekedést. Van, ahol motorcsónak is rendelkezésre áll. A megyei szövetség egy drónnal is bír. A megyei elnök azt hangsúlyozta, hogy az kormányzati támogatásnak köszönhetően az utóbbi időben évenként évtizedeket tudtak fejlődni.

Elismerések

A közgyűlésen elismeréseket is átadtak. A Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát Pekoli János, a Nagykónyi Polgárőr Egyesület elnök-helyettese vehette át, aki a szervezet alapító tagja, és nagy szorgalommal koordinálja az egyesület tevékenységét. A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata dr. Marcsek Sándor rendőr ezredes, a Bonyhádi Rendőrkapitányság vezetője kapta a rendőrség és a polgárőrség közötti kapcsolattartás során végzett kiemelkedő tevékenységéért. A Megyei Polgárőr Szövetségtől Kenderikk Krisztián rendőr főtörzsőrmester érdemelte ki Az Év Rendőre címet a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége internetes honlapjának elkészítéséért, üzemeltetésért. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Ezüst Emlékérme elismerést Weiszenburger Antal, a Nagymányoki Polgárőr Egyesület elnöke kapta, aki a közbiztonság érdekében önzetlenül dolgozik. Munkáját a szakszerűség, szorgalom és jó irányító képesség jellemezi.

Utóbbi két díjazott betegség miatt nem tudott részt venni a közgyűlésen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában