egészség

2019.02.09. 07:00

Az orvosok, az ápolók, az óvónők már megedződtek

Valószínűleg sok szülőben felmerül, amikor beteg gyermekét az orvoshoz viszi, hogy vajon az egészségügyben dolgozók, vagy például az óvónők miként képesek ellenállni a vírusoknak, baktériumoknak.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Teljes mértékben ellenállunk – mondja dr. Bincsó Éva szekszárdi gyermek háziorvos. A doktornő elmondása szerint évente általában egyszer, ősszel lesz náthás, ilyenkor viszont nem jellemző, hogy bármilyen betegséget is elkapna. Ugyanez áll a kolléganőjére is. Igaz, mondja az orvos, beoltatták magukat influenza ellen, emellett a megfelelő fertőtlenítő takarítás, a vizsgálóágy folyamatos fertőtlenítése és az igen gyakori és alapos kézmosás segít a megelőzésben.

Dr. Kárpáti Eszter lényegében ugyanezt erősítette meg; ő szintén háziorvos a megyeszékhelyen, ám ő felnőtteket gyógyít. Azt is elmondta viszont, hogy mivel folyamatosan találkoznak azokkal a kórokozókkal, amelyek pácienseiket megbetegítik, megedződtek. Dr. Kárpáti Eszter emellett máshogy is fitten tartja magát, rendszeresen sportol, sokat tartózkodik a friss levegőn, és igyekszik a lehető legegészségesebben élni, mert ezek a dolgok sokat számítanak ilyenkor is.

A szekszárdi háziorvos rendelője egyébként sentinel pont, azaz részt vesz az influenza figyelőszolgálat munkájában.

Természetesen nemcsak az orvosok, asszisztensek, ápolók találkozhatnak az átlagosnál több beteggel ezekben a napokban, hanem például a nevelési- és az oktatási intézmények dolgozói is.

Megkerestük Hollendusné Bíró Anettet, a Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda vezetőjét ezzel kapcsolatban. Tőle tudjuk, hogy az ovi munkatársai – hasonlóan az egészségügyi dolgozókhoz – bizony bírják a strapát. Két kolléga van táppénzen jelenleg, egyiküknek a csemetéje kapott el valamit, tehát nem ő maga beteg. A gyerekeknél ugyanakkor más a helyzet, mostanság előfordul, hogy egy-egy csoportból hat-nyolc gyerek is hiányzik.

Az itt dolgozók annyit tehetnek a kicsik egészségének megőrzése érdekében, hogy még gyakrabban takarítanak, többször fertőtlenítik a játékokat. Emellett a gyerekek minden nap kapnak zöldséget és gyümölcsöt, és rendszeresen készítenek nekik teát, vitaminsalátát. Emellett a pedagógusok felhívják a szülők figyelmét arra, hogy csak egészséges és gyógyult gyermeket hozzanak az óvodába, hiszen ez a sajátjuk mellett a többi pici érdeke is.

Több influenzás

Az év negyedik hetében Tolna megyében az előző heti adatokhoz képest megint ugrásszerűen megemelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Influenza vírus okozta súlyos megbetegedés gyanúját a 4. hétre vonatkozóan nem jelentettek. Szövődményes esetek miatt kórházi felvételről, halálozásról nem kapott értesítést a kormányhivatal, amely ugyanakkor két esetben szerzett tudomást közösségi influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról. Az egyik esetben két főnél az influenza A vírust mutatta ki a vizsgálat, a másik esetben még nincs eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában