bezárás

2019.02.13. 11:30

Bankfiókok zártak be a kistelepüléseken

Az elmúlt évben jelentősen csökkent a bankfiókok száma; főleg a kisebb városokban, falvakban számolták fel a kirendeltségeiket a pénzintézetek.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Kétszázzal kevesebb hitelintézeti fiók működik ma hazánkban, mint amennyi egy évvel ezelőtt volt, vagyis 2200. Ebből Tolna megyében 29 fiók van és 61 ATM készülék. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2014 végén még 3085 bankfiók volt, tehát négy év alatt több mint hétszáz egység tűnt el a piacról.

A szakértők szerint a hitelintézeti fiókhálózat zsugorodása nem túlságosan meglepő, hiszen egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya, és maguk a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák intenzív használata felé terelni a lakossági és céges partnereiket. Ráadásul a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál.

Bátán január 15-ével zárt be az egyetlen helyi bankfiók, és 31-étől már a készpénzkiadó automatát sem lehet használni. Egy héten egyszer megy a faluba egy banktól egy tanácsadó, aki átveszi a kitöltött pénzügyi átutalásokat. Huszárné Lukács Rozália, a település polgármestere azt mondta, január első hetében keresték meg őket a pénzintézettől a hírrel, hogy bezárnak. Az információ megdöbbentette a bátaiakat, hiszen a nyugdíjasok többsége, a segélyesek is számlát nyitottak évekkel korábban, és megszokták, hogy kártyával bármikor ki tudják venni a pénzüket a számlájukról az ATM-ből.

A polgármester megkeresett egy másik hitelintézetet is, hogy helyezzenek ki egy ATM automatát. Azt mondták, akár két hónap is lehet, mire ebből lesz valami. A megkeresett pénzintézetnél azt kérdezték, mivel tud hozzájárulni a falu az ő költségeikhez. Felajánlotta az önkormányzat a saját épületét a bankautomata elhelyezésére, az áramot, sőt biztonsági kamera felszerelését is és az intézmény az összes számláját, pályázaton nyert millióit is ezen a bankfiókon keresztül intézi. Várnak a döntésre. A polgármester hozzátette, közben a mozgáskorlátozottaknak, idős, beteg embereknek Bátaszékre kell utazniuk, hogy a nyugdíjukat fel tudják venni.

A Bátán bezárt bank vezetője azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a településről való kivonulásuk korántsem meglepetésszerű akció volt, hanem a megelőző években többször kezdeményezett bankváltási kérésük eredménytelenségének a következménye. Az önkormányzat ugyanis egy másik banknál bonyolítja a pénzforgalmát, ott intézi a sok milliós pályázati ügyeit, így a fiók működtetésével járó költségeket nem tudták tovább vállalni.

A pénzintézeti igazgató elmondta, működésüket a piaci bevételekből finanszírozzák, vagyis kizárólag az ügyfelektől származó bevételből élnek, támogatást nem kapnak. Ugyanakkor – jogszabályi kötelezettség alapján – térítésmentesen kell a készpénzt biztosítani minden lakossági ügyfelüknek havonta 150 ezer forint erejéig, ahol ATM berendezésük üzemel. A pénzintézetükhöz tartozó 37 fiókból négy helyen csökkentették a teljes körű szolgáltatási palettát és a nyitvatartási időt. – Ugyanakkor fontos hangsúlyozni – mondta az ügyvezető –, hogy minden érintett településen marad postai szolgáltatás, ami nagyon hasonló szolgáltatási tartalmat biztosít a helyben élőknek, lehet készpénzt felvenni, számlát vezetni, hitelt felvenni, biztosítást kötni.

Megyénk a középmezőnyben van

A Pénzcentrum friss összeállítást közölt arról, hogy az ország megyéiben jelenleg hány bankfiók, ATM működik, és egy fiókra hány lakos jut. Tolna megye a középmezőnyben szerepel a 29 pénzintézetével és a 61 működő ATM automatával. Egy bankfiókra 7563 lakos jut, és egy ATM automatára 3595. Összehasonlításként a szomszédos Fejér megyében 36 pénzintézet van és 84 ATM automata, s ott egy fiókra 11 575, egy ATM-re 4961 lakos jut. Baranyában sem jobb a helyzet, egy fiókra 11 733 ember jut. A legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol egy fiókra átlagosan 13 959 lakos jut. A főváros szerepel kiemelt helyen, ott egy fiókot átlagosan 5911, egy bankautomatát 2827 személy használ. OTP bankból van minden megyében a legtöbb, Tolnában 11, Baranyában 15, Pest megyében 39.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában