disznóvágás

2019.02.11. 20:00

Farsangra is jut a 191 kilós levágott disznóból

A gyönki Német Nemzetiségi Egyesület a néhány hét múlva esedékes farsangjukra készül. Ez alkalomból egy 191 kilogrammos disznót dolgoztak fel, a belőle készült a kolbász, szalámi és hurka még a füstön lóg. A disznóvágást a volt sörözőben tartották, január végén.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

– Mintegy harmincan vettünk részt a disznóvágáson, de még előtte a hentestől is vettünk húst, hogy minél finomabbak legyenek az elkészült termékek. Délelőtt kezdtünk, a böllérünk Jankó Dezső, az egyesület pártoló tagja jóvoltából egy órakor már a hurkát is kiszedtük. Még aznap este bált tartottunk kóstolóval, amelyen csak száznegyvenen voltunk; az influenzás megbetegedések sokakat ledöntött a lábáról – mondta lapunknak Kemler Imréné, az egyesület elnöke.

Az elkészült disznóságokból így hát maradt még annyi, hogy kitartson egész évre. Ugyan a február 23-i délután a gyerekfarsangra a Német Nemzetiségi Egyesület apró ajándékokkal és fánkkal készül, de az esti, felnőtteknek szóló rendezvényük zenés est lesz, amelyet vacsorával egybekötött pálinkakóstolóval tartanak a Művelődési Ház nagytermében. Oda viszik a töpörtyűt, a kocsonyát, a szalámit, a sonkát, a kolbásszal töltött húsokat, a füstölt oldalasokat; amelyeket az esti étkezés mellé szintén kóstolónak szánnak, de jut még a disznóságokból húsvétra is. A következő vágást pedig remélhetően már meg tudják tartani a tavaly októberben megvásárolt ingatlanukban, amely sajnos jelenleg még használhatatlan, és alapos felújításra szorul.

– Idén márciusban lesz 26 éves az egyesület. Tavaly 155 fizető tagunk volt, a tagdíjunk jelképes, évente ezer forint. Miután sikerült szert tennünk egy régi sváb parasztházra, ezért sok időnket fordítjuk a rendbetételére. A faluban nagyon kevés ilyen ház van, és minden átalakításra engedélyt kell szereznünk – mondta Kemler Imréné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában